Banini keks
Sastojci
Testo:
- 4 cela jajeta
- 3 šoljice šećera
- 3 šoljice ulja
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 14-15 šoljica brašna
Uputstvo
- Umutiti jaja sa šećerom. Nije potrebno dugo mutiti, samo toliko da se jaja razbiju i sjedine sa šećerom.
- Dodati zatim ulje, vanilin šećer i prašak za pecivo, pa još jednom sve izmešati.
- Na kraju dodavati brašno, malo po malo i zamesiti glatko testo. Testo će da bude malo lepljivo, ali ne brinite, tako treba. Važno je da od njih može da se napravi kuglica između dlanova, a da se testo ne raspada.
- Po originalnom receptu ide 9 šoljica brašna, međutim, meni je otišlo, verovali ili ne, nekih 15 šoljica brašna. Zato je najbolje dodati brašno po potrebi. Količina brašna može, kao što vidite da varira i to podosta.
- Šoljice sam koristila one klasične, male za crnu kafu, zapremine otprilike oko 50 ml.
- Od testa kidati male komade, praviti loptice između dlanova i ređati na pleh, obložen papirom za pečenje. Praviti malo razmak između loptice, jer narastaju.
- Sada na svakoj loptici, drškom od varjače, napraviti rupu, pa u svaku rupu staviti po malo džema po izboru.
- Keks peći na 180*C oko 15 minuta.
- I to je to. Eto ih za čas na tacni za kolače i uz jednu kaficu.
Napomene
Nešto me ovih dana uhvatili ovi jednostavni, jeftini i brzi kolači, tj. keksi. Ovo je upravo jedan od njih. Napravi se zaista brzo, od sastojaka koje uvek imate u kuhinji, a ne zna se da li su lepši kada su topli ili kada se ohlade…ili čak, kada odstoje neki dan.
Poslovica za danas:
-„Ništa se ne može raditi da bude i naglo i temeljito.“-
Lajkujte nas: