Posni cimet keksići
Sastojci
- 250 gr margarina
- 150 ml ulja
- 200 gr šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašičice cimeta
- izrendana kora od 1 limuna
- brašna po potrebi
Uputstvo
- Umutiti dobro margarin sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i izrendanom koricom od jednog limuna. Dodati zatim, ulje i cimet, pa još jednom sve lepo izmiksati.
- Na kraju dodavati malo po malo brašna i umesiti mekano i glatko testo, da se ne lepi za ruke. Kada pritisnete testo prstom, prst treba lako da uđe u testo. Po originalnom receptu piše oko 400 gr brašna, međutim, meni je otišlo dosta više, otprilike oko 550 gr.
- Od ovog testa možete praviti razne oblike keksa. Ukoliko želite modlom da vadite oblike, testo pre toga uviti u foliju i ostaviti u frižider na sat-dva, zatim razviti oklagijom na željenu debljinu i modlicama vaditi keks.
- Ukoliko želite "keks na vodenicu" kako ga mi popularno zovemo, nije potrebno hladiti testo. Kada umesite testo, namestite vodenicu za meso, sa dodatkom za keks i odmah pristupite pravljenju keksa.
- Dobijeni keks ređati na pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200*C oko 15 minuta.
- Ostavite keks da se ohladi pa ukrasite po želji ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu.
Napomene
Mislim da se ne može zamisliti zima, Nova godina ili Božić bez ovih mirišljavih keksića. S obzirom da uskoro počinje post, evo ideje za slatkiše u kući i za duge posne dane. Naravno, kao i svi domaći suvi kolači, tako i ovaj keks, što duže stoji, to je lepši i ukusniji.
Poslovica za danas:
-„Bez zdravlja nema bogatstva.“-
Lajkujte nas: