Plazma torta
Sastojci
Kora:
- 4 cela jajeta
- 4 kašike šećera
- 1 kašika ulja
- 5 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za natapanje kore:
- 200 ml mleka
- 2-3 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 300 gr mlevene plazme
- 4 kašike šećera u prahu
- 250 ml mleka
Ostalo:
- 300 gr šlaga
- 300 ml mleka ili vode
Uputstvo
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke, još jednom izmiksati, pa smesu izručiti u okrugli pleh na rasklapanje, prečnika 24cm.
- Koru peći na 200*C oko 10-15 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kora ispečena.
- Mleko, šećer i vanilu promešati, da se šećer istopi. Ispečenu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je u kalupu i odmah preliti zašećerenim mlekom. Ostaviti koru da se potpuno ohladi i upije mleko.
- Posebno umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Dodati mleveni plazma keks i mleko, pa sve dobro mikserom izraditi.
- Ovako spremljen fil ravnomerno rasporediti preko kore u kalupu, pokriri folijom i ostaviti u frižider, da se torta fino rashladi i stegne.
- Umutiti šlag sa mlekom ili vodom. Tortu izvaditi iz frižidera, skinuti obruč od kalupa, pa celu tortu premazati šlagom i dekorisati po želji.
- Iseći i poslužiti odmah.
Napomene
Ovo je, rekla bih, jedan univerzalni recept, koji možete formirati prema vašim željama i ukusima. Možete ga praviti i kao kolač, u nekom pravougaonom plehu, pa seći na kocke, možete dodavati voće, sveže ili suvo, orašaste plodove…itd itd. Mogućnosti su razne, pa probajte i napravite svoju varijantu.
Poslovica za danas:
-„Većina ljudi pomisli na nepravdu, samo kada se desi njima.“-
Lajkujte nas: