Keks sa bademom
Sastojci
- 200 gr putera ili margarina sobne temperature
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja badema za prženje
- 1 šolja brašna za prženje
- 1/2 šolje brašna
Uputstvo
- Sirovi badem, sa ljuskom, iseckati nožem na malo krupnije. Ovo možete uraditi i u električnom secku, ali pazite da se badem ne usitni previše.
- U suv teflonski tiganj, sipati 1 šoljiu brašna i iseckane bademe, pa polako, na tihoj vatri pržiti, da dobije svetlo braon boju. Ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu. Dodati vanilu i prašak za pecivo, pa još jednom umutiti. Ubaciti isprženo brašno i badem i dobro izmešati, da se sastojci sjedine.
- Na kraju, malo po malo, dodavati preostalo brašno, i umesiti testo, da se ne lepi za ruke.
- Testo rastanjiti oklagijom, između dva lista papira za pečenje, na debljinu jednog prsta. Modlom po izboru vaditi kekse i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje.
- Peći na 170*C dok ne dobiju braonkastu boju, otprilike 15-20 minuta.
- Izvaditi iz rerne, posuti prah šećerom i ostaviti da se ohladi.
- Poslužiti uz kaficu.
Napomene
Divni i predivni keksi sa bademom, posebnog ukusa, koje mu daje isprženo brašno sa bademom, a uz to se tope u ustima. Ovo su takozvane „Gurabije“ na turski način ili „Kurabjedes“ na grčki način. Jednom sam ih u Grčkoj jela i ostala oduševljena. Sve do sada ne probah ništa slično, al sa ovim receptom…to je to. Probajte obavezno, veoma lako i brzo se napravi, a svi će biti oduševljeni.
Poslovica za danas:
„- U zemlji nade, nikada nije zima.“-
Lajkujte nas: