Posni kolač sa makom
Sastojci
Testo:
- 250 ml čaja od kamilice
- 3 kašike šećera
- 20 gr kvasca
- 150 ml ulja
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- izrendana korica jednog limuna
- 500-550 gr brašna
Fil:
- 300 gr mlevenog maka
- 4-5 kašika džema od kajsija ili nekog drugog
- 3 kašike šećera
- oko 200 ml čaja od kamilice ili vruće vode
Ostalo:
- 2 kašike džema od kajsija
- 2 šake mlevenih oraha
Uputstvo
- Skuvati čaj od kamilice i ostaviti ga da se malo prohladi, da bude mlak.
- U mlak čaj razmutiti kvasac i šećer i pustiti da se kvasac aktivira. Dodati zatim ostale sastojke, pa umesiti fino glatko testo. Brašno dodavati po malo, jer po receptu ide 500 gr, a meni je bilo potrebno malo više od toga. Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
- Dok testo narasta, spremiti fil. Mak pomešati sa šećerom, u to dodati džem i izmešati. Zatim, postepeno dodavati vruć čaj od kamilice ili vruću vodu i sve dobro izmešati, da smesa postane kompaktna. Tečnost, kao što rekoh, dodavati postepeno, da se fil ne bi previše razredio.
- Naraslo testo premesiti i podeliti na 3 jednaka dela. Spremiti tepsiju, dimenzija 20 x 30 cm, pa je podmazati ili obložiti papirom za pečenje.
- Prvi deo testa razviti oklagijom na veličinu pleha, pa ga prebaciti u pleh i lepo poravnati po dnu. Testo premazati polovinom fila od maka. Isto uraditi i sa drugim delom testa, pa ga prebaciti preko fila, lepo poravnati ivice testa i premazati preostalim filom.
- Sada rasklagijati i treći deo testa i prebaciti preko fila, pa sve lepo i uredno poravnati. Složen kolač pokriti krpom i ostaviti oko 40 minuta da naraste.
- Pre pečenja kolač premazati običnom vodom i staviti da se peče na 180*C oko 45 minuta. Kada gornja kora fino požuti, a to je već posle nekih 15-20 minuta, pokriti je papirom za pečenje, kako bi zadržala tu svoju zlatnu boju i kako ne bi pregorela.
- Ispečen kolač premazati džemom od kajsija, posuti mlevenim orasima i ostaviti da se ohladi.
- Seći na kocke ili štangle i poslužiti. Ako volite malo slađe, pospite ceo kolač šećerom u prahu.
Napomene
Recept je ništa manje nego fantastičan. Kolač se napravi veoma lako, jednostavno i od jeftinih sastojaka, a prilično je izdašan i ono što je najvažnije, preukusan je. Inače, možete ga praviti i u obliku štrudle, ako više volite i ako vam je tako lakše. Ja sam se odlučila za ovu atraktivniju varijantu😉U svakom slučaju, obavezno probajte.
Poslovica za danas:
„- Od svega što je moglo da bude, na kraju uvek bude ono što je moralo da bude.“-
Lajkujte nas: