Kolač sa grizom i pudingom
Sastojci
- 40 komada pti-ber keksa
Fil od griza:
- 1 litar mleka
- 110 gr griza
- 100 gr šećera
- 20 gr vanilin šećera
Fil od pudinga:
- 1 litar mleka
- 4 žumanceta
- 2 kesice pudinga od vanile
- 120 gr šećera
Ostalo:
- 300 gr šlaga
- 300 ml kisele vode
Uputstvo
- Uzeti malo veću tepsiju, u koju može da se složi 4 reda po 5 komada keksa. Ja sam koristila obruč na podešavanje, pa sam kolač pravila na plastičnom platou. Keks nije potrebno prethodno natapati u mleko.
- Umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti sa strane. Od litar mleka odvojiti malo, pa u njega sipati šećer, griz i vanilu i izmešati, a ostatak mleka staviti da provri. Kada je mleko provrilo, sipati umućenu smesu i skuvati griz do kraja.
- U skuvan i vruć griz, dodati umućena belanca pa sve dobro izmiksati. Ovako spremljen fil odmah izručiti preko složenog keksa, lepo razmazati i ostaviti da se hladi.
- Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Od litar mleka odvojiti malo i sipati u umućena žumanca, pa dodati dve kesice pudinga i sve dobro izmešati, a ostatak mleka staviti da provri. Kada je mleko provrilo, sipati umućenu smesu i skuvati puding.
- Vruć puding preliti preko fila od griza i lepo ga rasporediti. Preko žutog fila, odmah složiti keks, takođe u 4 reda po 5 komada keksa. Ovako složen kolač ostaviti da se potpuno ohladi.
- Na kraju umutiti šlag, premazati preko kolača, pa kolač ukrasiti po želji.
- Ohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Nisam skoro napravili brži i lepši kolač. Idealan je za ove vrele letnje dane. Lagan, napravi se veoma brzo i jednostavno, nije previše sladak, jeftin, a izdašan, i što je najvažnije, preukusan je. Preporučujem da ga već danas napravite.
Poslovica za danas:
-„Zapamtite, lepa reč i gvozdena vrata otvara.“-
Lajkujte nas: