Dankine kiflice
Sastojci
Testo:
- 1 kg brašna
- 500 ml mleka
- 1 kockica svežeg kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 cela jajeta
- 1 žumance
- 150 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2-3 kašičice soli
Ostalo:
- 250 gr margarina
- sir ili kačkavalj za punjenje
- 1 belance
- susam
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac, pa ostaviti desetak minuta, da se kvasac aktivira.
- Dodati zatim, sve ostale sastojke i umesiti fino, glatko testo. Brašno dodavati po malo, jer ukoliko su jaja prilično velika ili mala, mogu da promene količinu brašna.
- Testo odmah rastanjiti oklagijom, što je moguće tanje. Preko testa narendati ceo margarin i uviti u rolat.
- Rolat preseći na 4 jednaka dela. Svaki deo rastanjiti na duž, pa seći u cik-cak, tako da se dobiju trouglovi.
- Na svaki trougao staviti fil po želji i uviti u kiflicu.
- Svaku kiflicu uvaljati u neumućeno belance, zatim u susam i ređati u pleh.
- Ostaviti kiflice oko sat vremena da narastu, pa peći na 200*C oko pola sata.
- Poslužiti tople.
Napomene
Recept za ove divne kiflice sam dobila od moje sestre Danke. U znak sećanja na nju, namerno ih nazavah njenim imenom.
Poslovica za danas:
-“ Smrt ne postoji. Ljudi umiru tek kad ih svi zaborave.“
Lajkujte nas: