Ružice baklava
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
- 500 gr mlevenih oraha
- 200 gr šećera kristal
- izrendana korica od jednog limuna
- 250 gr putera ili margarina
Agda:
- 800 gr šećera
- 500 ml vode
- 2 kesice vanile
- isceđen sok od jednog limuna
Uputstvo
- Prvo skuvati agdu ili sirup. Staviti u šerpu šećer i vodu i pustiti da provri. Kada provri, dodati vanilu i limunov sok, promešati i skinuti sa ringle. Ostaviti agdu da se ohladi.
- U posudu sipati mlevene orahe, šećer i izrendanu limunovu koru i dobro izmešati.
- Puter prebaciti u manju šerpicu i istopiti ga.
- Sada kore za pitu odvojiti u grupe po 5 listova. Dobijete otprilike 4 grupe po 5 kora.
- Uzeti jednu grupu od 5 kora, od koga ćete saviti jedan rolat. Dakle, stavite na radnu površinu jednu koru, pa je premazati istopljenim puterom. Preko cele kore posuti jednu šaku mlevenih oraha. Sada uzeti drugu koru i staviti je preko prve kore, ali tako da je za 2 cm spustite niže od prve.
- Drugu koru takođe premazati puterom i posuti orasima, pa pokriti trećom korom, koju takođe spustimo malo niže od prethodne. Isto uraditi sa ostalim korama.
- Kada smo svih pet kora premazali puterom i posuli orasima, polako i pažljivo saviti kore u rolat. Rolat seći na delove, debljine jednog prsta, pa polagati u malo veću, okruglu i podmazanu tepsiju.
- Kada ste potrošili sve kore i napunili tespiju ružicama, preliti ih preostalim puterom i peći na 200*C oko pola sata.
- Pečenu baklavu odmah preliti ohlađenom agdom i pustiti da se potpuno ohladi i upije sirup.
- Poslužiti uz kaficu.
Napomene
Ne bih da se ponavljam, ali baklava je za mene broj jedan. Meni apsolutno nije važno, kakav oblik baklava ima, da li je klasična, u obliku ružica ili cigarte baklavica, baklava je baklava, sve dok je napravljena od oraha i eventualno od pistaća. Sve ostalo mi je manje drago, ali ne bih odbila kada bi me ponudili😂 Samo da dodam da je ova čista desetka.
Poslovica za danas:
-„Čovek ne može da otkrije nove okeane ako nema hrabrosti da obalu izgubi iz vida.“-
Lajkujte nas: