Pogača sa sirom
Sastojci
Testo:
- 1 kg brašna
- 250 ml mleka
- 250 ml vode
- 1 kockica kvasca
- 100 ml ulja
- 2 cela jajeta
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Fil:
- 300-400 gr sira
- 1 belance
- 2 kašike kisele pavlake
- soli po potrebi
Ostalo:
- 1 žumance, susam, lan
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo dobro premesiti i ostaviti da naraste i duplira se.
- Naraslo testo premesiti, podeliti na 28 loptica, pa ostaviti 10-ak minuta da loptice odmore.
- Za to vreme spremiti fil. Sir izgnježditi, dodati kiselu pavlaku i belance, pa izmešati. Ako je potrebno, fil malo posoliti.
- Sada spremiti okruglu tepsiju, prečnika 30 cm. Na dno tepsije staviti papir za pečenje, a na sredinu tepsije jednu lopticu od testa.
- Ostalih 27 loptica razvijati oklagijom u dužinu, filovati sirom i uviti kao pekarsku kiflu.
- Kiflu preseći na pola, ali ukoso.
- Presečene kifle slagati u tepsiju, tako što u prvi red ide 22 polovine ( ukupno 11 loptica uvijenih u kifle pa presečenih na pola). Kifle se slažu tako, što presečeni deo ide uz ivicu tepsije.
- U drugi red ide 18 polovina (9 loptica), a u treći red ide 14 polovina (7 loptica). Prilikom slaganja drugog i trećeg reda, kifle malo naginjati ka sredini tepsije, da budu pod blagim nagibom ka sredini.
- Ovako složenu pogaču pokriti folijom i ostaviti oko pola sata da naraste.
- Naraslu pogaču premazati umućenim žumancetom sa 1-2 kašike mleka, posuti susamom okolo, a u sredini posuti lanom ili makom.
- Peći na 180*C oko 45 minuta.
Napomene
Evo recepta za još jednu pogaču, vrednu svakog truda i odvojenog vremena, i prikladna za svaku najsvečaniju trpezu. Ja sam je sada pravila prvi put, ali sigurno ne i poslednji. Moja preporuka od srca.
Poslovica za danas:
-„Snaga lanca zavisi od njegove najslabije karike.“-
Lajkujte nas: