Mramorni keks
Sastojci
Testo:
- 125 gr putera ili margarina
- 100 gr šećera u prahu
- 1 celo jaje
- 50 gr mlevenog badema
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 gr brašna
Ostalo:
- 100 gr crne čokolade za kuvanje
- 100 gr bele čokolade
- perlice za ukrašavanje nije obavezno
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka.
- Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider sat vremena.
- Ohlađeno testo rastanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm. Modlom vaditi zvezde, raznih veličina i rađati u pleh, obložen papirom za pečenje.
- Keks peći na 180*C oko 15 minuta.
- U šerpicu sipati 2 kašike ulja, dodati 50 gr crne čokolade i istopiti na tihoj vatri. Skloniti sa ringle, dodati drugih 50 gr crne čokolade i mešati da se sve istopi i sjedini.
- Posebno otopiti belu čokoladu.
- Preko otopljene crne čokolade, kašičicom sipati otopljenu belu čokoladu, tako što ćete malo prošarati. Gornji deo keksa umočiti u prošaranu crnu i belu čokoladu i odmah izvaditi, malo otkapljati pa prevrnuti na rešetku ili papir za pečenje. Sada ponovo kašičicom bele čokolade, prošarati crnu, pa umočiti sledeći keks.
- Važno je da pre svakog keksa, crnu čokoladu prošarate belom.
- Čokoladirane kekse ukrasiti perlicama ili nečim drugim i ostaviti da se keks ohladi i čokolada stegne.
Napomene
Keksići su fantastični. Meni su veoma ukusni i bez čokolade, a sa čokoladom možete samo zamisliti. A to, kako su veoma atraktivni i lepi na oko, možete i sami da vidite. Inače, keksi se naprave veoma brzo, a od ove mere izađe dva velika pleha keksića. Šaranje i čokoladiranje keksa je posebno zadovoljstvo, uverićete se i sami.
Poslovica za danas:
-„Ljubav i pametnog zaludi.“-
Lajkujte nas: