Mak kolač sa kajsijama
Sastojci
- 4 cela jajeta
- 220 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 gr brašna
- 200 gr mlevenog maka
- 1 kesica praška za pecivo
- 125 ml mleka
- 250 gr margarina
Ostalo:
- 500 gr kajsija, isečenih na polovine ili četvrtine
- šećer u prahu
Uputstvo
- Margarin staviti na tihu vatru da se otopi.
- Umutiti penasto jaja sa šećerom i vanilom.
- Dodati ostale sastojke, sem margarina, i sve dobro izmiksati. Na kraju dodavati otopljen margarin, sve vreme miksajući.
- Umućenu smesu sipati u pleh dimenzija 20 x 30 cm i peći na 180*C oko 10 minuta.
- Izvaditi kolač, pa po njemu poslagati polovine ili četvrtine kajsija i vratiti kolač u rernu, da se peče još nekih pola sata. Proveriti čačkalicom, da li je kolač ispečen.
- Ostaviti kolač da se ohladi, pa posuti šećerom u prahu, iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Odlična kombinacija maka i voća, a pogotovo kajsija. Inače možete koristiti bilo koje voće, u svežem stanju ili iz kompota. Ja sam koristila kajsije iz zamrzivača, a sledeći put, sledi proba sa mojim omiljenim malinama.
Poslovica za danas:
-„Ko hoće daleko stići, mora rano ustati.“-
Lajkujte nas: