Čupava Kata
Sastojci
Testo:
- 250 gr putera ili margarina
- 4 žumanceta
- 150 gr šećera
- 400 gr brašna mekog
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 4 belanceta
- 250 gr šećera
- 250 gr mlevenih oraha
- 2 kašike džema od kajsija
- ko voli, može da doda 100 gr suvog grožđa
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo podeliti na dva dela, jedan manji i jedan veći deo (1/3 i 2/3).
- Manji deo uviti u providnu foliju i ostaviti u zamrzivač.
- Veći deo rastanjiti u pleh, dimenzija 24 x 40 cm. Ja sam ovaj put, pravila u okruglom plehu, prečnika 26cm. Testo u plehu malo izbockati viljuškom, pa ostaviti sa strane, dok spremite fil.
- Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer pa još malo miksati, da se dobije šam. Dodati džem, još jednom izmiksati i na kraju dodati mlevene orahe, pa ručno izmešati smesu.
- Dobijenu smesu izručiti preko tseta i lepo rasporediti.
- Izvaditi testo iz zamrzivača, pa na krupno, ravomerno izrendati testo preko fila u plehu.
- Pitu peći na 180*C oko 45 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se potpuno ohladi, pa posuti šećerom u prahu.
- Ohlađenu pitu iseći i poslužiti.
Napomene
Skoro nisam jela lepšu „Čupavu Katu“od ove. Juče sam je napravila i ne mogu da prestanem da je jedem. Teško da ću je skoro opet praviti, inače ću se upropastiti. Recept za ovu divotu sam dobila od moje lepe Nene, koja pravi najlepše baklave na svetu. Kada je budete napravili i probali, znaćete o čemu vam pričam.
Poslovica za danas:
-„Misli šta hoćeš, govori šta moraš.“
Lajkujte nas: