Griz pita sa makom
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
Fil od griza:
- 4 cela jajeta
- 200 gr šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 200 gr griza
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Fil od maka:
- 400 gr mlevenog maka
- 400 ml mleka
- 6 kašika šećera
Preliv:
- 500 gr šećera
- 600 ml vode
- sok od jednog limuna
Uputstvo
Preliv:
- Prvo skuvati preliv od šećera, vode i limunovog soka. Dovoljno je da smesa vri minut-dva i preliv je gotov. Ostaviti da se hladi, dok pita ne bude gotova.
Fil od maka:
- Staviti mleko i šećer da provri. Dodati mak, izmešati i pustiti da vri par trenutaka. Ostaviti da se malo ohladi, dok spremate fil od griza.
Fil od griza:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i još jednom sve dobro umutiti.
- Sledi filovanje. Prve tri kore premazati filom od griza.
- Preko staviti četvrtu koru i premazati filom od maka.
- Uviti u rolat i ređati u pleh.
- Pitu peći na 200*C oko 30 minuta. Vruću pitu preliti ohlađenim prelivom, pa ostaviti da se ohladi i upije sirup.
- Poslužiti hladnu pitu.
Napomene
Maka nikad dosta, bar što se mene tiče. U mojoj porodici, kolač sa makom je uvek dobro došao, a pogotovo ako je sočan i ukusan kao ova pita. Obavezno isprobati.
Poslovica za danas:
.“Gde je cvet, tu je i med.“-
Lajkujte nas: