Masna pogača sa sirom
Sastojci
Testo:
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 200 ml otopljenog putera ili margarina
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 celo jaje
- 1 belance
- 1 kg brašna
Ostalo:
- 100 gr putera ili margarina za premazivanje
- 200 gr kačkavalja ili nekog drugog sira
- 1 žumance i 1 kašika mleka za premazivanje
- susam za posipanje
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta, da se kvasac aktivira.
- Dodati zatim sve ostale sastojke i zamesiti glatko testo, da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste i duplira se.
- Naraslo testo blago premesiti i podeliti na 10-11 loptica. Svaku lopticu rastanjiti oklagijom u krug, pa premazati omekšalim puterom.
- Premazano testo preklopiti na pola, pa na svaki kraj staviti po 2-3 kockice sira.
- Sada sa svake strane urolati testo do polovine, pa ređati u tepsiju, prečnika 30 cm, širim delom testa, ka ivici tepsije.
- Isto uraditi sa ostalim lopticama. Kada je pogača složena u tepsiju, pokriti krpom i ostaviti da naraste, zatim premazati žumancetom, umućenim sa mlekom i obilato posuti susamom.
- Pogaču peći na 180*C oko 45-50 minuta.
- Izvaditi je iz tepsije, uviti u krpu i ostavit da se prohladi. Poslužiti dok je topla.
Napomene
Fantastičan recept za jednu finu, slasnu i bogatu pogaču. Jeste da je potrebno malo više vremena za narastanje, ali kada se počne na vreme, na vreme i stigne na trpezu. Ja sam je spremala za nedeljni ručak, pa moram priznati da je ostali deo trpeze ostao u blagoj senci ove pogače.
Poslovica za danas:
-„Oprosti drugima, ono što si spreman oprostiti sebi.“
Lajkujte nas: