Sarmice od kelja
Sastojci
Fil:
- 500 gr mešanog mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 3 komada šargarepe
- 200 gr pirinča
- 1 celo jaje
- ulje, so, začin c, biber, aleva paprika
Ostalo:
- 2 glavice kelja
- ulje, so, biber, aleva paprika, začin c
Uputstvo
Fil:
- U šerpu sipati malo ulja, staviti sitno iseckan crni luk i šargarepu i izdinstati na tihoj vatri. Dodati meso, izmešati i ispržiti fil do kraja.
- Na kraju dodati opran pirinač i začine po ukusu, pa sve dobro izmešati. Ostaviti fil da se malo prohladi, pa dodati jedno celo jaje i još jednom sve dobro izmešati.
- Na ringlu staviti veći lonac, napuniti do pola vodom, dodati jednu kašiku soli i pustiti da vri.
- Uzeti kelj, pa izdubiti i odstraniti koren iz sredine. Skidati polako spoljne listove kelja, dokle može, Kada skidanje postane teško, glavicu spustiti u kipuću, slanu vodu i pustiti da se listovi sami odvajaju od glavice. Takođe, u kipuću vodu spustiti i listove, koji su već odvojeni od glavice. Sve zajedno bariti par minuta, pa rešetkastom kašikom vaditi listove na plato.
- Ostaviti listove da se malo prohlade, pa oštrim nožićem odstraniti zadebljani deo korena sa zadnje strane liske.
- Sada savijati sarmice, na uobičajen način i ređati u šerpu ili pekač.
- U drugu šerpu sipati malo ulja, da pokrije dno i zagrejati. Sipati 2 kašike brašna i kašičicu aleve paprike i propržiti. Dodati oko 2 litra vode, dodati so, biber i začine po ukusu i pustiti da provri. Provrelu smesu preliti preko složenih sarmica i staviti u rernu. Krčkati sarmice oko sat vremena na 250*C.
- Poslužiti vruće sarmice uz kiselo mleko.
Napomene
Moje omiljeno jelo su definitivno sarmice od zelja i ne mogu da ih zamene ni sarmice od rena, blitve, listine itd…Međutim, sticajem okolnosti, kaže meni moja Zoka, „probaj strina sa keljom, iste su kao od zelja, možda čak i bolje.“ Napravila, probala i oduševila se, bila je apsolutno u pravu. Ko kaže da stariji ne mogu da uče od mlađih, eto ja naučih👍
Poslovica za danas:
-„Tuđinu se hvali, a svojemu se požali.“-
Lajkujte nas: