Kroasani
Sastojci
Testo:
- 250 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašičica šećera
- 125 ml jogurta
- 125 ml ulja
- 1 celo jaje
- 2 kašičice soli
- 800 gr brašna mekog
Ostalo:
- 125 gr putera ili margarina
- sir, kačkavalj, džem ili krem za filovanje
- 1 celo jaje za premazivanje kroasana
- susam za posipanje
Uputstvo
Testo:
- U mlako mleko dodati kvasac i šećer, izmešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.
- Zatim dodati jaje, ulje, jogurt i so, pa sve još jednom izmešati. Na kraju dodati brašno i zamesiti testo, da se ne lepi za ruke.
- Testo odmah podeliti na dva dela, pa svaki deo podeliti na 6 delova. Od svakog dela formirati malu lopticu, pokriti krpom i ostaviti 15-20 minuta, da se testo odmori.
- Uzeti prvih 6 loptica i rasklagijati ih u krug, veličine plitkog tanjira. Sada svaki deo premazati puterom i ređati jedan preko drugog. Poslednji deo ne premazivati. Isto uraditi i sa drugih 6 loptica.
- Sada uzeti testo, koje ste prvo složili, pa oklagijom rastanjiti u krug što tanje. Krug iseći na 4 dela unakrst, a svaki još na 3-4 dela, u zavisnosti da li želite veće ili manje kroasane.
- Na svaki deo staviti fil po želji (sir, kačkavalj, džem, krem, šunku, itd..), pa uvijati kifle i ređati u pleh. Složene kroasane pokriti krpom i ostaviti oko pola sata da narastu.
- Pre pečenja, kroasane premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 200*C oko 20 minuta.
- Ostaviti malo da se prohlade pa poslužiti.
- Kroasane možete savijati i prazne, bez bilo kakvog fila i tako ih ispeći. Kada se malo prohlade, krem ili džem sipati u poslastičarsku kesu, sa metalnim nastavkom za punjenje krofni, pa puniti kroasane. Preko posuti šećer u prahu ili preliti čokoladom.
Napomene
Još jedan od mnogobrojnih recepata za kiflice i kroasane, ali koliko god da ih ima, isprobaću svaki, nema kraja. I ove su božanstvene, kao uostalom i sve ostale.
Poslovica za danas:
-„Naređivati sebi, najveća je vlast.“-
Lajkujte nas: