Kroasani

Kroasani

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: kifle,kroasani,slani,slatki,pecivo,doručak,večera

Sastojci

Testo:

  • 250 ml mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 125 ml jogurta
  • 125 ml ulja
  • 1 celo jaje
  • 2 kašičice soli
  • 800 gr brašna mekog

Ostalo:

  • 125 gr putera ili margarina
  • sir, kačkavalj, džem ili krem za filovanje
  • 1 celo jaje za premazivanje kroasana
  • susam za posipanje

Uputstvo

Testo:

  • U mlako mleko dodati kvasac i šećer, izmešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.
  • Zatim dodati jaje, ulje, jogurt i so, pa sve još jednom izmešati. Na kraju dodati brašno i zamesiti testo, da se ne lepi za ruke.
  • Testo odmah podeliti na dva dela, pa svaki deo podeliti na 6 delova. Od svakog dela formirati malu lopticu, pokriti krpom i ostaviti 15-20 minuta, da se testo odmori.
  • Uzeti prvih 6 loptica i rasklagijati ih u krug, veličine plitkog tanjira. Sada svaki deo premazati puterom i ređati jedan preko drugog. Poslednji deo ne premazivati. Isto uraditi i sa drugih 6 loptica.
  • Sada uzeti testo, koje ste prvo složili, pa oklagijom rastanjiti u krug što tanje. Krug iseći na 4 dela unakrst, a svaki još na 3-4 dela, u zavisnosti da li želite veće ili manje kroasane.
  • Na svaki deo staviti fil po želji (sir, kačkavalj, džem, krem, šunku, itd..), pa uvijati kifle i ređati u pleh. Složene kroasane pokriti krpom i ostaviti oko pola sata da narastu.
  • Pre pečenja, kroasane premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 200*C oko 20 minuta.
  • Ostaviti malo da se prohlade pa poslužiti.
  • Kroasane možete savijati i prazne, bez bilo kakvog fila i tako ih ispeći. Kada se malo prohlade, krem ili džem sipati u poslastičarsku kesu, sa metalnim nastavkom za punjenje krofni, pa puniti kroasane. Preko posuti šećer u prahu ili preliti čokoladom.

Napomene

Još jedan od mnogobrojnih recepata za kiflice i kroasane, ali koliko god da ih ima, isprobaću svaki, nema kraja. I ove su božanstvene, kao uostalom i sve ostale.
Poslovica za danas:
-„Naređivati sebi, najveća je vlast.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva, Testa. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here