Marcipan keks
Sastojci
Testo:
- 200 gr putera ili margarina
- 130 gr šećera u prahu
- 2 žumanceta
- 320 gr brašna
- prstohvat soli
Marcipan smesa:
- 300 gr marcipan smese
- 2 belanceta
- 70 gr šećera u prahu
Ostalo:
- 300 gr crvene marmelade
Uputstvo
Testo:
- Umestiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider sat vremena.
- Ohlađeno testo rastanjiti na 2-3 mm, pa iseći trake širine dva prsta i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
- Staviti keks u rernu, zagrejanu na 170*C i peći oko desetak minuta. Testo ne treba da se potpuno ispeče, već samo da se malo zapeče.
- Za to vreme umutiti smesu od marcipana. U posudu staviti marcipan, belanca i šećer u prahu, pa sve dobro umutiti mikserom. Smesu sipati u poslastičarsku kesu, špric ili običnu kesu za zamrzivač, pa joj makazama odseći vrh.
- Kada se keks malo zapekao, izvaditi ga iz rerne i oivičiti ga marcipan smesom iz šprica. Rernu pojačati na 200*C, pa keks vratiti da se ispeče do kraja, oko 5-6 minuta.
- Dok se keks peče, u šerpicu sipati džem i staviti na ringlu da se ugreje i dobije malo tečniji oblik.
- Kada se keks ispekao, izvaditi iz rerne, i odmah kašičicom puniti prazan prostor na keksu, između marcipan smese. Ostaviti keks da se potpuno ohladi.
- Ohlađene trake keksa seći na delove dužine 2-3 cm, složiti na tacnu i poslužiti.
Napomene
Keks koji je izuzetno privlačan i atraktivan, a pre svega ukusan. Inače, ovo je tradicionalni austrijski keks, koji se pravi u dane katoličkog Božića. A u slučaju da vam se čini komplikovano da ga napravite, probajte, pa ćete videti da je potpuno jednostavan za pravljenje, a vredi svakog odvojenog trenutka.
Poslovica za danas:
-“ Nema greha u jelu, već u zlu delu.“-
Lajkujte nas: