Medenjaci
Sastojci
Testo:
- 125 gr putera
- 100 gr smeđeg šećera
- 1 celo jaje
- 2 kašičice meda
- 2 kašičice đumbira u prahu
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 375 gr brašna mekog
Uputstvo
- Umutiti dobro puter sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke, sem brašna, pa još jednom dobro izmiksati. Na kraju dodati brašno i zamesiti glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
- Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider, da stoji najmanje sat vremena.
- Kada je testo odmorilo, rastanjiti ga na pobrašnjenoj, radnoj površini, na debljinu polovine prsta.
- Modlom za medenjake vaditi razne oblike i veličine i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Ukoliko nemate modle, može poslužiti i čaša, ništa ne smeta.
- Poređane medenjake premazati umućenim jajetom i ukrasiti iseckanim bademom ili jezgrom oraha, a ukoliko želite da medenjake ukrasite glazurom, kada se ispeku, onda ovaj deo sa premazivanjem jajeta preskočite.
- Medenjake peći na 180*C oko 10-15 minuta.
Napomene
Medenjaci su čudo, ali bukvalno. Ja ne znam da kuća od nečega lepše zamiriše, nego kada su medenjaci u rerni. Odmah podsete da su zima i zimski praznici blizu. Tako je i sada, evo ih na pragu i Božić i Nova godina. Idemo na posao moje dame, neka nam kuća miriše na praznike, sreću i radost.
Poslovica za danas:
-„Mirisi Božića, mirisi su detinjstva.“-
Lajkujte nas: