Pita sa makom
Sastojci
Testo:
- 2 žumanceta
- 200 gr masti
- 60 gr šećera
- 1 čaša kisele pavlake
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 gr brašna mekog
Fil:
- 2 belanceta
- 150 gr mlevenog maka
- 250 gr šećera
- 300 ml mleka
- 180 gr brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 100 ml ulja
Uputstvo
Testo:
- Umutiti dobro mast sa šećerom, dok smesa ne postane penasta i bela, tj. dok se šećer ne istopi. Dodati sve ostale sastojke i zamesiti fino glatko testo. Testo podeliti na dva dela.
- Jednu polovinu testa rastanjiti na papiru za pečenje, pa sa sve papirom položiti na dno pleha. Ja sam koristila okrugli pleh, prečnika 26 cm. Takođe, pitu možete složiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm.
- Sada spremiti fil. Umutiti mikserom belanca u čvrst sneg. U drugoj posudi izmešati sve ostale sastojke, pa dodati umućena belanca i polako, ručno izmešati, da se sastojci sjedine. Spremljen fil izručiti preko kore u plehu.
- Zatim drugu polovinu testa rastanjiti na papiru za pečenje, u veličini pleha, pa prevrnuti rastanjenu koru preko fila. Skinuti papir za pečenje i peći pitu na 180*C oko 35-40 minuta.
- Pečenu pitu ostaviti da se potpuno ohladi, posuti šećerom u prahu, iseći i poslužiti.
Napomene
Ja bih rekla ovako „Ko o čemu, baba o uštipcima“…e tako i ja sa makom. Znači kada vidim ili čujem tu magičnu reč „MAK“, ja jednostavno ne mogu da odolim. Svi oni, koji vole mak, toliko koliko ga ja volim, razumeće me, a ostali neka zamisle onaj sastojak, koji najviše vole.
Poslovica za danas:
-„Budi uveren da si u pravu, pa tek onda idi napred.“-
Lajkujte nas: