Kesten praline

Kesten praline

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: praline, salama, kesten,keks,posno,orasi,slavski,kolači,

Sastojci

Kora:

  • 300 gr šećera
  • 125 ml vode
  • 200 gr putera ili margarina
  • 200 gr mlevenog plazma keksa
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 100 gr čokolade za kuvanje

Fil:

  • 250 gr kesten pirea
  • 90 gr šećera u prahu ako kesten pire nije već zaslađen
  • 90 gr putera ili margarina
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 2 kašike ruma

Glazura:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 6 kašika ulja

Uputstvo

  • U šerpicu sipati šećer i vodu i kuvati 1-2 minuta. Skloniti sa šporeta, pa dodati čokoladu i puter i mešati da se istopi. Na kraju dodati mlevene orahe i keks i sve dobro izmešati. Ukoliko vam se učini da je smesa retka, slobodno dodajte još mlevenog keksa. Zavisi sve koji keks koristite. Smesa treba da bude gustine, otprilike kao za bajaderu.
  • Spremljenu smesu ostaviti da se ohladi i stegne.
  • Sada spremiti fil. U činiju staviti kesten pire, dodati sve ostale sastojke i umesiti smesu. Smesu prebaciti u špric sa okruglim nastavkom ili ga jednostavno staviti u kesu od zamrzivača, pa makazama odseći vrh, tako da prečnik bude debljine prsta.
  • Na providnu foliju, rastanjiti ohlađenu smesu, u oblik pravougaonika i debljine oko 3-4 mm. Rastanjeno testo podeliti na 4 trake, pa na svaku traku, duž cele ivice istisnuti fil i uviti u rolat. Isto uraditi sa ostalim trakama. Rolate uviti u providnu foliju, dobro stegnuti krajeve i ostaviti u frižider na par sati ili preko noći.
  • Kada su se salamice ohladile i stegne ili sutradan ako ste ih ostavili preko noći u frižideru, prelijte glazurom od čokolade i ostaviti da se glazura stegne.
  • Kada se glazura ohladila i stegla, salamice seći na debljinu jednog prsta i složiti na tacnu.
  • Naravno, ove praline mogu biti i u posnoj varijanti, koristeći margarin, posnu plazmu i posnu crnu čokoladu.

Napomene

Praline su fantastične i za oko i za usta. Zaista su preukusne, naprave se veoma lako i brzo, a oduševiće svakog svojim izgledom i ukusom.
Poslovica za danas:
-„Ko dva zeca vije, ne ulovi nijednog.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here