Kesten praline
Sastojci
Kora:
- 300 gr šećera
- 125 ml vode
- 200 gr putera ili margarina
- 200 gr mlevenog plazma keksa
- 200 gr mlevenih oraha
- 100 gr čokolade za kuvanje
Fil:
- 250 gr kesten pirea
- 90 gr šećera u prahu ako kesten pire nije već zaslađen
- 90 gr putera ili margarina
- 150 gr mlevenih oraha
- 2 kašike ruma
Glazura:
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 6 kašika ulja
Uputstvo
- U šerpicu sipati šećer i vodu i kuvati 1-2 minuta. Skloniti sa šporeta, pa dodati čokoladu i puter i mešati da se istopi. Na kraju dodati mlevene orahe i keks i sve dobro izmešati. Ukoliko vam se učini da je smesa retka, slobodno dodajte još mlevenog keksa. Zavisi sve koji keks koristite. Smesa treba da bude gustine, otprilike kao za bajaderu.
- Spremljenu smesu ostaviti da se ohladi i stegne.
- Sada spremiti fil. U činiju staviti kesten pire, dodati sve ostale sastojke i umesiti smesu. Smesu prebaciti u špric sa okruglim nastavkom ili ga jednostavno staviti u kesu od zamrzivača, pa makazama odseći vrh, tako da prečnik bude debljine prsta.
- Na providnu foliju, rastanjiti ohlađenu smesu, u oblik pravougaonika i debljine oko 3-4 mm. Rastanjeno testo podeliti na 4 trake, pa na svaku traku, duž cele ivice istisnuti fil i uviti u rolat. Isto uraditi sa ostalim trakama. Rolate uviti u providnu foliju, dobro stegnuti krajeve i ostaviti u frižider na par sati ili preko noći.
- Kada su se salamice ohladile i stegne ili sutradan ako ste ih ostavili preko noći u frižideru, prelijte glazurom od čokolade i ostaviti da se glazura stegne.
- Kada se glazura ohladila i stegla, salamice seći na debljinu jednog prsta i složiti na tacnu.
- Naravno, ove praline mogu biti i u posnoj varijanti, koristeći margarin, posnu plazmu i posnu crnu čokoladu.
Napomene
Praline su fantastične i za oko i za usta. Zaista su preukusne, naprave se veoma lako i brzo, a oduševiće svakog svojim izgledom i ukusom.
Poslovica za danas:
-„Ko dva zeca vije, ne ulovi nijednog.“-
Lajkujte nas: