Harmonika hleb sa belim lukom
Sastojci
Testo:
- 250 ml mlake vode
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- brašna po potrebi
Za premazivanje:
- 50 gr margarina
- 3 čena belog luka
- 1-2 kašičice italijanskog začina
Ostalo:
- susam, kim i morska so
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
- Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom na debljinu malog prsta i oblik kvadrata.
- Izrendati ili izgnježditi beli luk i pomešati ga sa margarinom. Dodati polovinu spremljenog začina i sve dobro izmešati.
- Celu površinu testa premazati spremljenim namazom. Sada testo iseći na kvadrate, tako da se dobije 16 kvadrata.
- Isečenu parčad, slagati po 3-4 jednu na drugu, pa ređati u uski pleh za hleb, uspravno, tako da dobije izgled harmonike.
- Složen hleb posuti semenkama po izboru, pokriti i ostaviti oko pola sata da naraste.
- Narasli hleb, peći na 180*C oko pola sata.
- Poslužiti dok je još topao.
Napomene
Fantastično ukusan hleb, pogodan za ove posne dane, ali i za najlepšu prazničnu trpezu. Što se tiče začina, izaberite sami. Ja sam koristila mešavinu italijanskih začina, meni veoma ukusan začin, a vi možete staviti samo origano ili šta već volite.
Poslovica za danas:
-„Žalost i radost se poznaju čoveku po licu.“-
Lajkujte nas: