Posne kiflice
Sastojci
Testo:
- 250 gr margarina
- 5 kašika hladne vode
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 300 gr brašna
- malo izrendane kore od limuna
Fil:
- 100 gr mlevenih oraha
- 1-2 kašike džema po izboru
Uputstvo
- Umutiti margarin sa vodom, sirćetom i izrendanom koricom limuna. Dodati brašno pa zamesiti fino, glatko testo. Ako se testo lepi za ruke, dodajte slobodno još malo brašna.
- Testo staviti u frižider na 10-15 minuta, taman dok spremite fil za kiflice.
- U mlevene orahe dodati džem i sve dobro izmešati, da se dobije kompaktna, gusta smesa.
- Testo rastanjiti u oblik pravougaonika, debljine 5 mm, pa iseći na kvadrate dimenzija 5 x 5 cm, ili ako želite malo veće.
- Na svaki kvadrat staviti po kašičicu fila.
- Sada spajati po dva dijagonalna kraja kvadrata i ređati kiflice u pleh, obložen papirom za pečenje.
- Kiflice peći na 180*C oko 20 minuta.
- Pečene kiflice odmah posuti prah šećerom i vanilin šećerom.
Napomene
Neko ove kiflice zove još i „Božićne kiflice“. Inače, kiflice ne moraju obavezno da budu u posnoj varijanti. Umesto margarina, možete koristiti puter, odnosno maslac, biće još ukusnije.
Poslovica za danas:
-“ Ko pod kruškom sedi, taj kruške i jede.“-
Lajkujte nas: