Vanila mak rozen kolač
Sastojci
- 1 pakovanje kora za rozen tortu
Fil od vanile:
- 500 ml mleka
- 1 kesica pudinga od vanile
- 20 gr oštrog brašna
- 100 gr šećera
- 100 gr bele čokolade
- 100 gr putera ili margarina
Fil od maka:
- 300 ml mleka
- 120 gr šećera
- 200 gr mlevenog maka
- 70-80 gr mlevenog plazma keksa
- 150 gr putera ili margarina
Uputstvo
Fil od vanile:
- Mleko, šećer, puding i brašno skuvati na uobičajen način. U skuvan i vruć krem, dodati belu čokoladu i puter i sve dobro umutiti mikserom. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se hladi. Fil ne treba da se ohladi potpuno, već da bude topao, da bi se kore lakše premazivale.
Fil od maka:
- U šerpicu sipati mleko i šećer i staviti da provri. Dodati mleveni mak i kuvati 2-3 minuta. U vruće dodati mleveni keks i puter i sve dobro izmešati, da se sastojci sjedine. Ostaviti fil da se hladi. Ovaj fil od maka, takođe ne sme da se potpuno ohladi.
- Filovati rozen korice naizmenično jednim, pa drugim filom. Ako ste se odlučili da na vrh stavite glazuru od čokolade, onda krenite sa filom od vanile, jer ga ima malo više od fila sa makom. Tako ćete dobiti 4 sloja vanila fila i 3 sloja fila od maka, kao što je kod mene na slici.
- U slučaju da nećete klasičnu čokoladnu glazuru, onda na poslednju koricu namažite vanila fil i preko narendajte malo čokolade. U tom slučaju, prvu koricu namažite filom od maka, a drugu filom od vanile. Na taj način ćete dobiti po 4 sloja od oba fila. Za poslednju koricu odvojite fil od vanile, ali ga nemojte odmah nanositi.
- Nafilovan kolač opteretiti nečim i ostavit 2-3 sata, ili preko noći, da odstoji, pa tek onda premazati odvojenim filom od vanile i preko narendati čokoladu.
- Kolač seći na kocke ili štanglice i poslužiti.
Napomene
Kakva je ovo bajka od kolača, ne možete ni da zamislite. Kada ga napravite, garantujem da ćete, čim ga pojedete, odmah napraviti ponovo. Neverovatno ukusan, a mekan i nežan kao ni jedan drugi.
Poslovica za danas:
-„Ako žena nešto želi, kroz stenu će proći da to i ostvari.“-
Lajkujte nas: