Ludlab sa šumskim voćem
Sastojci
Kora:
- 1 celo jaje
- 1 kašičica putera, margarina ili masti
- 150 gr šećera
- 100 ml kisele vode
- 1 kašika kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 150 gr brašna
- 300 gr šumskog voća
Fil:
- 5 celih jaja
- 250 gr šećera
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 250 gr putera ili margarina
Uputstvo
Fil:
- Mikserom dobro umutiti jaja sa šećerom i skuvati na pari. Pri kraju, dodati čokoladu i mešati, da se čokolada potpuno istopi i smesa postane ujednačena.
- Fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. Za to vreme ispeći koru.
Kora:
- Umutiti penasto jaje i šećer. Dodati sve ostale sastojke i još jednom sve izmiksati.
- Pleh dimenzija 20 x 30 cm, ili okrugli prečnika 26 cm, obložiti papirom za pečenje.
- Smesu izručiti u pleh. Preko smese rasporediti šumsko voće i peći koru na 200*C, oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kolač ispečen.
- Pečenu koru ostaviti da se ohladi. U slučaju da je voće spalo na dno kore, prevrnite koru na tacnu, tako da voće dođe sa gornje strane i ostavite da se kora ohladi.
- Umutiti penasto puter, pa dodavati malo po malo ohlađenog fila i sve dobro izmiksati.
- Ohlađenu koru premazati umućenim filom i ukrasiti po želji. Preko kolača možete preliti čokoladnu glazuru, premazati ga umućenim šlagom, premazati ganach kremom ili jednostavno narendati čokoladu preko celog kolača.
- Ostaviti kolač da se ohladi, iseći i poslužiti.
Napomene
Osnovna verzija ovog kolača je sa višnjama. E sad, ja lično uopšte ne volim kombinaciju višanja i čokolade, tako da sam se odlučila za drugu varijantu. Iskreno, najviše volim kombinaciju malina-čokolada, ali da se ne bih previše često ponavljala, reših da iskoristim šumsko voće. Reših i ne pogreših, jer ovo je jedna prava ljubavna priča, između čokolade i šumskog voća, sa srećnim krajem.
Poslovica za danas:
-„Ako priroda hoće desno, ne idi levo.“-
Lajkujte nas: