Gibanica od heljdinih kora
Sastojci
- 500 gr heljdinih kora
Fil:
- 4 cela jajeta
- 1-2 kašičice soli zavisi od slanoće sira
- 200 gr kisele pavlake
- 400 gr sira po izboru
- 250 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Uputstvo
- Umutiti jaja, dodati sve ostale sastojke i sve dobro umutiti.
- U podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm, na dno staviti dve kore ravno.
- Jednu koru ostaviti sa strane za pokrivanje gibanice.
- Ostale kore, svaku redom, malo zgužvati, potopiti u fil, da se natopi sa svih strana, blago ocediti i ređati u pleh.
- Na kraju, složenu gibanicu pokriti poslednjom korom, koju smo na početku odvojili. Nožem malo izbockati koru i preko nje preliti i rasporediti ostatak fila.
- Gibanicu peći oko 45 minuta na 200*C.
- Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti 15-20 minuta da se malo prohladi, zatim iseći i poslužtiti uz jogurt.
Napomene
Kada sam prvi put napravila gibanicu od heljdinih kora, po nekom receptu sa interneta, bila je prilično suva. Ukusna ali suva, što je, složićete se nedopustivo, bar kada je gibanica u pitanju. Zato sam napravila neku svoju meru i svoj recept, da bih postigla da gibanica bude sočna, ukusna i sasvim dovoljno masna. To je upravo ovaj recept. Probajte, pa dajte svoj sud.
Poslovica za danas:
-“ Svaka šteta ima svoje naravoučenije.“-
Lajkujte nas: