Banana kolač
Sastojci
Kora:
- 4 cela jajeta
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja brašna mekog
- 2 kašike gustina
- 2 kašike kakaoa
Fil:
- 600 ml mleka
- 1/2 šolja šećera
- 1 žumance
- 1/2 šolje brašna
- 2 kašike gustina
- 50 gr putera ili margarina
- 1 kesica vanilin šećera
- 7-8 banana
Glazura:
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašika putera ili margarina
- 70 gr crne čokolade
- 70 gr mlečne čokolade
- 1/2 šolje krupno mlevenih lešnika ili oraha
Uputstvo
Kora:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke i još jednom sve umutiti.
- Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm, i peći koru na 170-180*C oko 20 minuta.
- Pečenu koru možete preliti sa 100 ml mleka, ali nije obavezno. Ostaviti da se kora ohladi.
Fil:
- Umutiti mleko, žumance, šećer, brašno i gustin i staviti na ringlu da se skuva, sve vreme mešajući. Kada se fil skuvao i zgusnuo, skinuti sa ringle, dodati puter i vanilin šećer i fil dobro umutiti mikserom. Ostaviti fil sa strane, da se malo prohladi, dok spremite glazuru.
Glazura:
- Slatku pavlaku i puter zagrejati uz mešanje, da se puter istopi. U vruću pavlaku dodati obe vrste čokolade i sve dobro izmešati, da se sastojci sjedine. Na kraju dodati krupno mlevene lešnike ili orahe i još jednom sve izmešati. Ostaviti glazuru da se hladi.
- Preko kore sipati fil i lepo ga rasporediti. Fil ne mora da bude potpuno hladan.
- Banane preseći na pola po dužini, a onda i po širini i složiti preko fila, jednu do druge. Blago utisnuti u fil.
- Preko banana preliti glazuru i ostaviti u frižider, najmanje 3-4 sata, da se kolač dobro ohladi i stegne. Najbolje preko noći.
- Što se tiče glazure, pazite da ne bude previše topla i retka, prilikom prelivanja kolača, jer će tada samo skliznuti sa banana. Ostavite glazuru da se ohladi i postane gusta, otprilike kao nutela na sobnoj temperaturi, možda za nijansu ređe, pa rasporedite preko kolača.
Napomene
Kolač je jednom rečju božanstven. Sada sam ga prvi put napravila i oduševila se. Ako volite banane, ovo je prava poslastica za vas. Bogata, sočna, kremasta, izdašna…sve u jedan.
Poslovica za danas:
-„Lepa je svaka ruka, koja nešto daje.“-
Lajkujte nas: