Banana kolač

Banana kolač

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolač,banane,lešnik, pečena,kora,čokolada,orasi,sočan

Sastojci

Kora:

  • 4 cela jajeta
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 šolja brašna mekog
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašike kakaoa

Fil:

  • 600 ml mleka
  • 1/2 šolja šećera
  • 1 žumance
  • 1/2 šolje brašna
  • 2 kašike gustina
  • 50 gr putera ili margarina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 7-8 banana

Glazura:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kašika putera ili margarina
  • 70 gr crne čokolade
  • 70 gr mlečne čokolade
  • 1/2 šolje krupno mlevenih lešnika ili oraha

Uputstvo

Kora:

  • Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke i još jednom sve umutiti.
  • Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm, i peći koru na 170-180*C oko 20 minuta.
  • Pečenu koru možete preliti sa 100 ml mleka, ali nije obavezno. Ostaviti da se kora ohladi.

Fil:

  • Umutiti mleko, žumance, šećer, brašno i gustin i staviti na ringlu da se skuva, sve vreme mešajući. Kada se fil skuvao i zgusnuo, skinuti sa ringle, dodati puter i vanilin šećer i fil dobro umutiti mikserom. Ostaviti fil sa strane, da se malo prohladi, dok spremite glazuru.

Glazura:

  • Slatku pavlaku i puter zagrejati uz mešanje, da se puter istopi. U vruću pavlaku dodati obe vrste čokolade i sve dobro izmešati, da se sastojci sjedine. Na kraju dodati krupno mlevene lešnike ili orahe i još jednom sve izmešati. Ostaviti glazuru da se hladi.
  • Preko kore sipati fil i lepo ga rasporediti. Fil ne mora da bude potpuno hladan.
  • Banane preseći na pola po dužini, a onda i po širini i složiti preko fila, jednu do druge. Blago utisnuti u fil.
  • Preko banana preliti glazuru i ostaviti u frižider, najmanje 3-4 sata, da se kolač dobro ohladi i stegne. Najbolje preko noći.
  • Što se tiče glazure, pazite da ne bude previše topla i retka, prilikom prelivanja kolača, jer će tada samo skliznuti sa banana. Ostavite glazuru da se ohladi i postane gusta, otprilike kao nutela na sobnoj temperaturi, možda za nijansu ređe, pa rasporedite preko kolača.

Napomene

Kolač je jednom rečju božanstven. Sada sam ga prvi put napravila i oduševila se. Ako volite banane, ovo je prava poslastica za vas. Bogata, sočna, kremasta, izdašna…sve u jedan.
Poslovica za danas:
-„Lepa je svaka ruka, koja nešto daje.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here