Plazma jang kocke
Sastojci
Kore:
- 2 cela jajeta
- 100 gr putera ili margarina
- 60 gr šećera
- 1-2 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike kakaoa
- 400-450 gr oštrog brašna
- izrendana korica jedne pomorandže
Fil:
- 1,2 litra mleka
- 200 gr šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 gr oštrog brašna
- 250 gr putera ili margarina
- sok i izrendana korica od jedne pomorandže
Ostalo:
- 300 gr plazma keksa u komadu
- 200 ml soka od pomorandže ili fante
Uputstvo
Fil:
- Prvo skuvati fil i ostaviti da se hladi dok se kore ispeku.
- Od izmerene količine mleka, odvojiti 200-300 ml i umutiti sa brašnom, šećerom i vanilom. Ostalo mleko staviti na ringlu da provri, pa dodati umućenu smesu i skuvati fil do kraja. Skuvanu kremu pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
- Posebno umutiti puter, dodati ohlađenu kremu i dobro mikserom umutiti. Na kraju dodati sok i izrendanu koricu pomorandže i još jednom sve dobro izmiksati. Fil je spreman.
Kore:
- Umutiti penasto puter, šećer i jaja. Dodati ostale sastojke i zamesiti testo. Testo podeliti na dva jednaka dela i oklagijom rastanjiti između dva lista papira za pečenje, u oblik pravougaonika. Potrebno je da testo bude što tanje, otprilike 1-2 mm debljine.
- Sa rasklagijane kore, skinuti gornji sloj papira, koru prebaciti na prevrnuti pleh i peći na 180*C oko desetak minuta. Ostaviti kore da se potpuno ohlade.
- Sada slagati kolač na sledeći način: Staviti jednu koru na plato i premazati 1/3 fila. Preko fila složiti plazma keks, natopljen sokom od pomorandže. Keks premazati 1/3 fila i pokriti drugom korom. Preko druge kore premazati poslednju trećinu fila i posuti mlevenim plazma keksom.
- Ovako složen kolač ostaviti u frižider da prenoći. Sutradan seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Dugo se vec spremam da napravim jang kocke, a onda nađoh ovaj recept za Plazma jang kocke, na blogu „Od slatkoga slađe“, i dovoljno je bilo samo da pročitam recept i da shvatim da je kolač predivan. Lako ga je napraviti, veoma je izdašan, a o ukusu neću ni da pričam. Inače, dobih odličan savet, obzirom da su veoma izdašne i da je kolač prilično veliki, možete ga iseći na manje komade, uviti u foliju i staviti u zamrzivač, za neki drugi put.
Poslovica za danas:
-„Bog ima toliko šiba, da svakog lako dohvati.“-
Lajkujte nas: