Pita sa makom
Sastojci
Fil:
- 400 ml mleka
- 200 gr šećera
- 50 gr margarina ili putera
- 400 gr mlevenog maka
- 2 belanceta
- 200 gr kisele pavlake
Ostalo:
- 8 listova kora za pitu
- 80 gr margarina
- šećer u prahu
Uputstvo
- U šerpicu sipati mleko, šećer i margarin i staviti da provri.
- Provrelo mleko sipati u mleveni mak, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, dodati kiselu pavlaku i ručno izmešati. Dodati u ohlađen mak, i sve dobro izmešati, da se smesa ujednači.
- Istopiti margarin i spremiti kore za pitu.
- Kada je sve spremno, filovati pitu na sledeći način: raširiti jednu koru, premazati je celu otopljenim margarinom. Preko nje staviti drugu koru, takođe premazati margarinom, pa preko nje staviti otprilike četvrtinu fila i premazati ga preko cele kore. Krajeve sa strane malo saviti ka unutra, papitu uviti u rolat i prebaciti u pleh, obložen papirom za pečenje.
- Isto uraditi sa ostalih 6 kora.
- Složenu pitu u plehu, premazati ostatkom margarina i peći 40 minuta na 180*C.
- Vruću pitu, obilato posuti šećerom u prahu i ostaviti da se ohladi. Zatim iseći i poslužiti.
- Napomena: Pita nije previše slatka, za moj ukus, taman kako treba, ali ukoliko vi volite malo slađe kolače, slobodno u fil dodajte još 50-100 gr šećera.
Napomene
Evo ga recept za još jednu pitu sa makom, ovog puta suvu, ali svakako, ništa manje ukusnu. Ne znam kako vi, ali ja, kada vidim neki kolač sa makom, istog momenta moram da ga napravim. Prosto obožavam mak i to je to. Ako ste i vi od onih, što isto misle, evo vam na poklon ovaj recept. Uživaćete u svakom zalogaju ove pite.
Poslovica za danas:
-„Istina je sjajnija od sunca.“-
Lajkujte nas: