Crni čupavci sa kokosom
Sastojci
Kora:
- 180 gr putera ili margarina
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 4 belanceta
- 50 gr šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 4 žumanceta
- 50 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika ruma ko voli
- 100 ml mleka
- 200 gr mlevenog plazma keksa
Fil:
- 200 gr putera ili margarina
- 3 šoljice mleka (male šoljice za crnu kafu)
- 300 gr šećera kristal
- 4 kašike kakaoa
Ostalo:
- 200 gr kokosa za valjanje kolača
- 3-4 kašike nutele ili nekog drugog krema
Uputstvo
- Čokoladu i puter otopiti u mikrotalasnoj ili na pari. Kada se otopi, izmešati dobro da se dobije ujednačena smesa. Ostaviti sa strane, dok spremite ostale sastojke.
- Posebno umutiti belanca sa šećerom i limunovim sokom, u čvrst sneg. Takođe ostaviti sa strane.
- Žumanca i šećer mutiti da se dobije gusta, svetla smesa. Dodati vanilu i rum, nastaviti sa miksanjem, pa dodavati otopljenu čokoladu i puter. Kada se smesa dobro umuti, postepeno dodavati mleko, malo po malo, sve vreme miksajući.
- Dodati mleveni keks, pa kada se smesa izjednači isključiti mikser. Na kraju dodati umućena belanca i polako, ručno izmešati smesu, dok se sastojci ne sjedine.
- Smesu izručiti u pleh, dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje.
- Koru peći pola sata, na 180*C. Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi.
- Kada se kora ohladila, prevrnuti je na plato i iseći na kocke 2×2 cm ili veće ako vam se više sviđa.
- Sada svaku kocku preseći na pola, jednu polovinu premazati nutelom, pa poklopiti drugom polovinom. Ako vam je lakše, možete koru, dok je cela, preseći na pola, nafilovati nutelom i poklopiti. Ali, ako se odlučite na ovaj korak, budite pažljivi, jer je biskvit nežan.
- Nafilovane kockice ostaviti u frižider na sat vremena.
- Za to vreme spremiti fil. Sve sastojke staviti u šerpicu i pustiti da provri uz mešanje. Čim provri, fil je gotov i skloniti ga sa strane, da se samo malo prohladi.
- Nafilovane i ohlađene kockice potapati u fil, valjati u kokos, sa svih strana i ređati na tacnu za kolače.
- Poslužiti odmah ili kasnije.
Napomene
Neobični, ali možda čak i ukusniji čupavci sa kokosom. Više čokolade, obogaćeni nutelom, ili nekim drugim kremom, možda čak i džemom, svideće vam se već na prvi zalogaj. Kolač koji morate probati, obavezno.
Poslovica za danas:
-„Niko ne voli domovinu zato što je velika, već zato što je njegova.“-
Lajkujte nas: