Pamuk kiflice sa kokosom
Sastojci
Testo:
- 300 ml mleka
- 100 gr šećera
- 1 kockica kvasca
- 2 cela jajeta
- 200 ml ulja
- 700-800 gr brašna mekog
Ostalo:
- 200 gr šećera
- 300 ml vode
- 100 gr kokosa
- džem za filovanje kiflica
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac, pa ostaviti da se kvasac aktivira.
- Dodati jaja i ulje, izmešati i na kraju dodavati malo po malo brašna. Po receptu ide 700 gr brašna, ali meni je otišlo skoro 800 gr, zato se ne ograničavajte na meru, već potrošite onoliko, koliko vam treba da dobijete fino, glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
- Ostaviti testo da naraste i duplira se.
- Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, malo premesiti i podeliti na 5-6 delova, zavisi kolike kifle volite.
- Svaki deo rastanjiti oklagijom u krug, iseći na 8 delova, filovati i uvijati u kiflice.
- Kiflice ređati u pleh, ostaviti da odstoje 15-20 minuta, pa peći na 200*C oko 15 – 20 minuta.
- Dok se kiflice peku, skuvati sirup od šećera i vode. Sirup ne treba da bude gust, dovoljno je da vri 2-3 minuta, pa ga ostaviti da se prohladi, dok kiflice ne budu pečene.
- Pečene kiflice pokriti i ostaviti 5-6 minuta, da se samo malo prohlade.
- U duboki tanjir sipati kokos, pa krenuti sa poslom.
- Svaku kiflicu umočiti u sirup (samo je, tako reći provući kroz sirup) pa uvaljati u kokos i ređati na tacnu.
- Možete ih poslužiti tople ili hladne, svejedno je, ne zna se kako su lepše. A i kada prenoće, ostanu mekane kao duša. Proverila.
Napomene
Ovo su stvarno nesvakidašnje kiflice. Naišla sam na dosta recepata, u kojima piše da su kiflice mekane kao „pamuk“, ali nisu baš sve bile takve. Ovo čudo od kiflica je „nemam reči“, ali bukvalno. Probajte ih obavezno, uverićete se i sami.
Poslovica za danas:
-“ Ljudi se dočekuju prema odelu, a ispraćaju prema znanju.“-
Lajkujte nas: