Italijanska čokoladna krempita
Sastojci
- 400 gr lisnatog testa
- 4 kašike šećera u prahu
Fil:
- 250 ml mleka
- 2 žumanceta
- 50 gr šećera
- 1 kašika brašna mekog
- 1 kašika gustina
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 gr čokalde za kuvanje
- 50 gr putera ili margarina
- 150 ml slatke pavlake
Uputstvo
- Lisnato testo podeliti na tri dela i rastanjiti na dimenzije 20 x 30 cm, ili manje dimenzije, sve u zavisnosti koliki pleh imate.
- Svaku koru posebno peći, 20 minuta na 200*C, zatim izvaditi iz rerne, pa preko kore ravnomerno posuti 2 kašike šećera u prahu i vratiti u rernu na 3-4 minuta, da se šećer karamelizuje. Ovako ispečene kore ostaviti da se ohlade.
- U mleko sipati šećer, žumanca, vanilu, brašno i gustin, sve dobro izmešati žicom pa skuvati.
- U skuvan i vruć fil, dodati čokoladu za kuvanje i mešati da se čokolada potpuno istopi. Fil zatim pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
- U ohlađen fil dodati puter i dobro izmiksati.
- Posebno umutiti slatku pavlaku, pa i nju dodati u fil i još jednom sve dobro izmiksati.
- Filovati krempitu na sledeći način: kora, fil, kora, fil i na kraju kora. Ostaviti nafilovanu krempitu da se dobro ohladi. Pre služenja posuti preko kore kakao u prahu, iseći na kocke i poslužiti.
- Napomena: Kada kupite lisnato testo, obično dobijete dva komada u pakovanju. Ja sam tako oba dela rastanjila skroz na tanko i tako ih ispekla. Zatim sam ispečene i ohlađene kore, obe isekla na željenu dimenziju, a onaj ostatak od obe kore iskoristila za treću koru, koju sam stavila u sredinu. Kada se krempita nafiluje, to se ne primećuje i ne menja ništa.Što se fila tiče, možete da napravite jednu ipo meru, ukoliko volite da je krempita više kremasta. Mislim da ću sledeći put i ja to uraditi. Da se razumemeo, krempita nije suva, ali za moj ukus, mislim da ipak treba malo više fila. To je to.
Napomene
Slučajno naleteh na ovaj recept u jednom časopisu. Nisam imala pojma da postoji čokoladna krempita, a mene u poslednje vreme uhvatio trend pravljenja krempite i njoj sličnih kolača, te tako odmah odlučih da napravim i ovu čokoladnu. Iskreno sam uživala praveći je, a još više konzumirajući je. Nadam se da ćete i vi.
Poslovica za danas:
-“ Zapamti! Lepa reč i gvozdena vrata otvara.“-
Lajkujte nas: