Džumbus kifle sa spanaćem
Sastojci
Testo:
- 500 gr brašna mekog
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 50 gr margarina
- 1 kašika ulja
- 300 ml vode
Fil:
- 200 gr krem sira
- 1 kašičica soli
- 1 celo jaje
- 300 gr svežeg spanaća
- 4-5 kašika griza
Ostalo:
- 100 gr margarina za premazivanje testa
- 1 jaje i susam
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Pokriti krpom i ostaviti da testo naraste i duplira se.
- Spanać obariti, procediti i iseckati na krupno. Ostaviti da se ohladi.
- Umutiti jaje sa krem sirom, dodati so, obaren spanać i griz. Sve dobro izmešati i ostaviti sa strane.
- Naraslo testo rastanjiti oklagijom na tanko. Pola margarina narendati na krupno preko testa, pa testo preklopiti na tri dela i još jednom na tri dela. Ostaviti desetak minuta da malo odstoji, pa postupak još jednom ponoviti. Ostaviti opet desetak minuta da odmori.
- Testo rastanjiti na tanko, premazati preko cele površine filom od sira i spanaća, pa uviti u rolat. Rolat seći oštrim nožem ukoso na trouglove i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
- Ostaviti pola sata da kiflice narastu, zatim premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
- Kiflice peći na 200*C oko 20 minuta.
- Poslužiti tople.
Napomene
Ukusne, lisnate i mekane džumbus kifle. A mekane ostaju i sutradan, ukoliko uopšte uspe neka da prenoći. Takođe, umesto spanaća, možete koristiti zelje, blitvu ili neki drugi zeleniš.
Poslovica za danas:
-“ Što ne umeš popraviti, nemoj ni menjati.“-
Lajkujte nas: