Karpati
Sastojci
Kora:
- 200 ml vode
- 125 gr putera ili margarina
- 200 gr brašna mekog
- 5 celih jaja
Fil:
- 1 litar mleka
- 3 kesice pudinga od vanile
- 200 gr šećera
- 250 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 300 gr šlaga
- mleko za šlag i voće po izboru
Uputstvo
Kora:
- U šerpu sipati vodu i puter i pustiti da provri i da se puter istopi. Skinuti sa ringle i odmah dodati brašno. Dobro sve izmešati, pa ostaviti 15 minuta, da se smesa samo malo prohladi.
- U smesu dodavati jedno po jedno jaje, sve vreme muteći mikserom.
- Smesu za koru, preručiti u podmazan, veliki pleh od rerne i peći koru 20 minuta, na 220*C.
- Pečenu koru preseći na dva dela i ostaviti da se potpuno ohladi.
Fil:
- Mleko sipati u šerpu, dodati šećer i puding, dobro sve izmešati, pa skuvati. Skuvan puding ostaviti da se ohladi.
- U ohlađen puding dodati puter ili margarin i dobro sve izmiksati, da se dobije lep, kremast fil.
- U odgovarajući pleh staviti na dno jednu polovinu kore. Preko kore sipati umućen fil i lepo ga poravnati.
- Preko fila posuti iseckano voće po izboru. Ja sam ovaj put koristila voćni kompot iz konzerve. Posebno umutiti šlag i premazati preko voća.
- Na kraju, kolač pokriti drugom polovinom kore i obilato posuti šećerom u prahu. Ostaviti kolač u frižider, da se dobro ohladi i stegne. Najbolje bi bilo preko noći.
- Ohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Jedan od najdivnijih kolača koje sam ikada jela, je upravo ovaj. Karpati. Naravno, ime je dobio po planinskom vencu Karpati, jer kora za ovaj kolač, obzirom da je neravna i sa puno ispupčenja, podseća na planinski venac. Ja vam od sveg srca preporučujem da ga probate, a potvrđujem da se veoma brzo i lako napravi.
Poslovica za danas:
-“ Svak po sebi, sudi o drugome.“-
Lajkujte nas: