Pamuk kifle
Sastojci
Testo:
- 250 ml mleka toplog
- 150 ml ulja
- 1 celo jaje
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- 550-600 gr brašna mekog
Ostalo:
- 1 celo jaje za premazivanje
- 125 gr margarina
- sir ili džem za filovanje
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, da naraste i duplira se.
- Naraslo testo premesiti i podeliti na dva dela.
- Od izmerenih 125 gr margarina, odvojiti 25-30 gr i istopiti.
- Uzeti jedan deo, rastanjiti oklagijom u krug što tanje, pa premazati polovinom istopljenog margarina.
- Krug iseći na 16 delova. Na svaki deo staviti po parče sira ili malo džema i uviti u kiflicu. Isto uraditi i sa drugim delom testa.
- Kiflice ređati u pleh i ostaviti ih pola sata da narastu.
- Kada su narasle, kiflice premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Ostatak margarina iseći na manje parčiće i poslagati preko kiflica.
- Kiflice peći na 200*C oko 20 – 30 minuta, zavisno od rerne.
- Pokriti ih krpom i ostaviti desetak minuta, a zatim poslužiti.
- Ukoliko ste napravili slatke kiflice, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
- Ja radim ovako: Umesim duplu meru, pa podelim na 4 dela. Dva dela nafilujem sirom i složim u jedan pleh, a od druga dva dela savijam prazne kiflice i složim u drugi pleh i pečem. Prazne kiflice napunim džemom ili kremom pomoću šprica i pospem ih šećerom u prahu. Na taj način dobijem 32 slane kiflice i 32 slatke kiflice…i svi zadovoljni.
Napomene
Evo ga još jedan, po ko zna koji po redu, recept za kiflice. Ne znam šta bih rekla, a da se ne ponavljam, jednostavno su fantastične, mekane kao pamuk, ostanu i sutradan iste…itd. Meni lično, sviđa se to, što mogu da napravim duplu meru i da dobijem i slane i slatke kiflice, te tako udovoljim svima.
Poslovica za danas:
-“ Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluvim.“-
Lajkujte nas: