Šarlota sa jagodama
Sastojci
Rolat:
- 5 celih jaja
- 5 kašika šećera kristal
- 5 kašika vruće vode
- 5 kašika brašna oštrog
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
- 4-5 kašika džema po izboru za filovanje rolata
Fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 150 ml jogurta
- 50 gr šećera u prahu
- 1 kesica želatina
- 250 gr jagoda
Ostalo:
- 100 gr piškota
- šlag za ukrašavanje
Uputstvo
Rolat:
- Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodavati žumanca, jedno po jedno, sve vreme muteći mikserom. Dodati vodu, još jednom izmiksati, pa na kraju sipati brašno i prašak za pecivo, te varjačom polako izmešati smesu, da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u veliki pleh od rerne, obložen papirom za pečenje i ispeći rolat.
- Ispečen rolat prevrnuti na čictu kuhinjsku krpu, skinuti papir za pečenje, premazati celu površinu džemom i odmah uviti rolat, dok je još vruć.
- Ostaviti rolat da se potpuno ohladi, pa iseći na kriške, debljine jednog prsta.
- Okruglu činiju, srednje veličine, obložiti providnom folijom, pa preko folije složiti rolat isečen na kriške, po celoj unutrašnjosti činije.
Fil:
- Umutiti slatku pavlaku u šlag. Dodati jogurt, šećer i želatin, spremljen po uputstvu sa kesice, pa sve još jednom izmiksati. U fil dodati jagode, iseckane na sitnije kockice i izmešati.
- Ovim filom napuniti činiju obloženu rolatom.
- Piškote umakati kratko u mlako mleko i ređati preko fila, tako da se prekrije cela površina torte. Pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći ili najmanje na 3-4 sata.
- Šarlotu prevrnuti na okruglu tacnu za torte i skinuti foliju. Ukrasiti po želji.
- Šarlotu iseći na kriške i poslužiti, uz šlag ili samu.
Napomene
Nema jednostavnije torte, a u isto vreme atraktivnije za oko, od ove šarlote. Idealna je za ove vrele, letnje dane, upravo zbog fila koji se pravi od jogurta, pa samim tim podseća na neku vrstu sladoleda. Od srca preporučujem.
Poslovica za danas:
-“ Lepota do večeri – dobrota do smrti.“-
Lajkujte nas: