Letnji kokos kolač
Sastojci
Fil:
- 1 litar mleka
- 200 gr šećera
- 160 gr griza
- 1 celo jaje
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 100 gr šlaga
- 200 ml mleka
- 150 gr plazma keksa
- malo vrućeg mleka, za umakanje keksa
Uputstvo
- Odvojiti malo mleka, dodati šećer, jaje, griz i vanilin šećer, pa sve dobro izmešati, da nema grudvica.
- Ostatak mleka staviti da provri, pa dodati umućenu smesu i kuvati par minuta, uz stalno mešanje, da se fil skuva i zgusne. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Fil ne mora da bude potpuno hladan, može da bude i mlak, za dalju obradu.
- Plazma keks umakati u vruće mleko i poređati po dnu posude. Ja sam za kolač koristila vatrostalnu činiju, dimenzija 25 x 15 cm.
- Ohlađen fil malo izmiksati, dodati puter i kokos, pa sve dobro umutiti mikserom, da se dobije lepa, vazdušasta krema.
- Umućen fil sipati preko poređanog keksa i lepo rasporediti preko cele površine.
- Umutiti šlag sa mlekom, pa premazati ceo kolač. Odozgo ukrasiti po želji.
- Ostaviti kolač u frižider na sat-dva, da se dobro ohladi. Pre služenja, iseći kolač na kocke i poslužiti.
Napomene
Ovo je kolač koji je oduševio sve moje ukućane, kao ni jedan u skorije vreme. I ja sam, ništa manje oduševljena. Zaista je preukusan, lako i brzo se napravi, jeftin je, a oduševiće svakog, ispred koga ga stavite, prvo na „oko“, a zatim i ukusom.
Poslovica za danas:
-„U kuću i u glavu, nikad dosta.“-
Lajkujte nas: