Rolnice sa sirom
Sastojci
Testo:
- 600 ml vode
- 1 kockica kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kašike soli
- 100 ml ulja
- oko 1 kg brašna mekog
Fil:
- 500 gr sira po izboru
- 100 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 1 celo jaje
- susam za posipanje
Uputstvo
- Umutiti testo od gore navedenih sastojaka, pa pokriti krpom i ostaviti da testo naraste i duplira se. Meni je otišlo malo više od kilogram brašna.
- Sir izgnježditi viljuškom i izmešati sa omekšalim puterom. Ukoliko sir nije slan, dosoliti malo fil. U slučaju da je sir tvrd, dodati malo pavlake da bi se dobila lepa tekstura fila, koji može da se razmazuje preko testa.
- Naraslo testo podeliti na dva dela, pa svaki malo premesiti i ostaviti još desetak minuta da odstoji.
- Zatim, svaki deo rastanjiti oklagijom u oblik pravougaonika, pa premazati polovinom fila.
- Premazano testo uviti u rolat, sa šire strane i iseći na delove širine 2-3 prsta.
- Isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
- Isečene rolnice poređati u pleh, obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti oko pola sata, da narastu.
- Pre pečenja premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili nekim drugim semenkama i peći na 220*C oko 20 minuta.
- Ispečene rolnice pokriti krpom i ostaviti u plehu desetak minuta. Poslužiti tople.
Napomene
Peciva nikad dosta, pa zato iskoristite još malo ovog hladnjikavog i kišnog vremena, da umesite nešto, jer kada počnu letnje vrućine, uželećete se peciva do jeseni. Rolnice ili štrudlice, kako ih neki zovu, su odlične👍mekane, ukusne, i vazdušaste👌
Poslovica za danas:
-„Ne pravi pitu ko ima, nego ko je naučio.“-
Lajkujte nas: