Krafin – kroasan + mafin

Krafin – kroasan + mafin

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Australija
Keyword: kroasani,mafini,krafini,testo,pecivo,dorucak,vecera,lisnato

Sastojci

Testo:

  • 120 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 20 gr puter ili margarin
  • 1 celo jaje
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice soli
  • 500-600 gr brašna mekog

Ostalo:

  • 160 gr putera ili margarina za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo premazati uljem, pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
  • Naraslo testo podeliti na osam delova.
  • Od svakog dela formirati lopticu i ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta.
  • Svaku lopticu prvo rasklagijati na veličinu tanjira.
  • Zatim, krenuti od prve rasklagijane loptice, pa je takođe oklagijom, rastanjiti na oblik pravougaonika, dimenzija otprilike 35 x 15 cm. Testo premazati omekšalim puterom, pa ga uviti u rolat, sa kraćeg dela.
  • Dobijeni rolat malo razvaljati sa obe ruke, da se dobije valjak dužine oko 20 cm.
  • Valjak sada preseći po dužini na pola.
  • Svaku polovinu uviti u krug, tako da presečeni deo, dođe sa spoljne strane.
  • Dobijene pužiće od testa, ređati u podmazan pleh za mafine.
  • Testo takođe, možete filovati filom po želji. Kada rasklagijate na oblik pravougaonika, premažite puterom, pa preko putera posuti mak i šećer, ili orahe i šećer ili nešto drugo, što volite.
  • Zarolate, presečete po dužini i uvijete kao puž.
  • Složene krafine ostaviti u plehu oko 45 minuta da narastu, pre pečenja.
  • Peći na 220*C oko 15 – 20 minuta.
  • Pečene krafine izvaditi iz pleha i ostaviti na rešetkastoj podlozi da se ohlade.
  • Ovo je osnovni recept za Krafine, sve ostalo je vaš izbor. Možete ih poslužiti samo ovako.
  • Ili posuti šećerom u prahu.
  • Možete ih puniti kremom ili džemom po izboru, a možete ih zamesiti slane pa premazivati nekim slanim filom. Pustite mašti na volju i uživajte.

Napomene

Ovo je recept za kombinaciju kroasana i mafina, pa mu dadoše ime Krafin. Kao što rekoh, ovo je osnovni recept, a sve ostalo je vaš izbor. Inače, lako i brzo se pravi, a pecivo je jako interesantno i ukusno. Vredi probati.
Poslovica za danas:
-„Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva, Testa. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here