Biskvit za tortu
Sastojci
- 6 celih jaja
- 220 gr šećera kristal
- 60 ml ulja
- 190 gr brašna mekog
- 1 kesica praška za pecivo
Uputstvo
- Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti dobro belanca u čvrst sneg.
- Dodati šećer i nastaviti sa miksanjem, dok smesa ne postane potpuno bela i čvrsta.
- Sada dadavati žumanca, jedno po jedno, sve vreme miksajući na manjoj brzini.
- Dodati ulje i kratko izmiksati. Misker sada odložite, jer vam više nije potreban.
- Na kraju dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i polako varjačom ili špatulom mešati, da se brašno sjedini sa jajima i da se dobije lepa kompaktna smesa.
- Pleh podmazati ili obložiti papirom za pečenje, izručiti odmah smesu i peći biskvit na 200*C oko 25 – 30 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je biskvit pečen.
- Na rešetku, najbolje od rerne, staviti čistu krpu, pa na krpu izručiti biskvit i ostaviti da se ohladi.
- Ova mera je dovoljna za pleh dimenzija 20 x 30 cm ili za okrugli kalup, prečnika 24 cm.
- Ovo je recept za univerzalni žuti biskvit, koji možete koristiti za više vrsta torti ili kolača. Biskvit je mekan i sočan, sam po sebi, a možete ga dodatno natopiti mlekom ili nekim sokom od pomorandže. Takođe, biskvit možete preseći na pola, tako da dobijete dve tanje kore, sve u zavisnosti od toga, kakvu tortu ili kolač pravite.
Napomene
Obavezno sačuvajte recept za ovaj biskvit, jer veličina je idealna, ukus je fantastičan, a namena mu je višestruka. Dakle, ja sam od njega pravila recimo Plazma tortu, a koristila sam ga kao podlogu za razne voćne torte ili kolače. Osmislite sami svoj slatkiš, kolač, tortu, uz dodatak nekog vašeg omiljenog fila na ovaj biskvit, preko poređajte malo voća i to je to. Torta gotova za čas, ne košta puno, a ukus predobar. I vuk sit i ovce na broju😂
Poslovica za danas:
-“ Čovek je ćuprija preko koje svašta pređe.“-
Lajkujte nas: