Griz pita
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
Fil:
- 4 cela jajeta
- 300 gr šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 200 gr griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
- izrendana kora od jednog limuna
Sirup – agda
- 500 gr šećera
- 600 ml vode
- sok od jednog limuna
Uputstvo
- Prvo skuvati agdu, tj. preliv za pitu. U šerpicu sipati šećer i vodu i pustiti da vri oko 5 minuta. Na kraju sipati sok od jednog limuna, promešati i ostaviti da se ohladi.
- Kore podeliti u grupe po 4 ili 5 komada. Ako su kore deblje, ređajte po 4, a ako su tanje onda po 5 kora.
- Umutiti penasto jaja sa šećerom, pa dodati sve ostale sastojke i još jednom sve umutiti, da se sastojci sjedine.
- Kao što rekoh, ređati po 4 ili 5 kora, a svaku premazati umućenim filom. Fila ima dovoljno, tako da na svaku koru možete staviti po jednu manju kutlaču fila i razmazati preko cele kore.
- Kada su sve četiri kore premazane, uviti ih u rolat i ređati u podmazan, odgovarajući pleh.
- Isto uradite sa ostalim korama. Ja sam imala četiri grupe po četiri kore, tako da sam dobila četiri pruta pite. Preostalim filom premazati pitu i peći na 200*C oko 30 minuta.
- U ovu pitu možete slobodno dodati i voće, ako volite. Ja sam ovaj put isprobala jedan prut sa malinama, i jedan prut sa borovnicama. Koristila sam smrznuto voće. Ne treba preterivati sa voćem, da se pita ne bi izdekavila od vode koju pušta voće.
- Pečenu pitu, vruću preliti hladnom agdom i ostaviti da se pita ohladi i upije sirup.
- Seći na kriške i poslužiti.
Napomene
Što se mene tiče, sve tri varijante dolaze u obzir. Kolač je odličan, sočan, ukusan, lako i brzo se napravi, a verujem da će se i vama svideti. Moram da dodam, da ipak malu prednost dajem varijanti sa malinama, ali to nije zato što je lepši od drugih, već zato što ja maline obožavam u svakoj kombinaciji. Probajte.
Poslovica za danas:
-“ Osmehni se i zahvali svakom jutru.“-
Lajkujte nas: