Gabon torta
Sastojci
Fil:
- 21 žumance
- 200 gr šećera kristal
- 300 gr čokolade za kuvanje
- 375 gr putera ili margarina
- 200 gr šlaga
- mleko za šlag
Kore:
- 21 belance
- 21 kašika šećera kristal
- 300 gr mlevenih oraha
- 6 kašika fila
Uputstvo
Fil:
- Za ovu tortu, jako je važno da prvo skuvate i umutite fil, jer se on dodaje u smesu za korice.
- Dakle, umutiti dobro žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane penasta i svetla. Ovako umućena žumanca skuvati na pari. Pred kraj kuvanja, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati još malo, dok se čokolada ne istopi. Skuvan fil ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti puter ili margarin, dodati ohlađen fil i dobro mikserom umutiti. Umućen fil ostaviti sa strane.
Kore:
- Kore je najbolje mutiti jednu po jednu. Dakle umutiti dobro 7 belanaca sa 7 kašika šećera. Dodati 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike umućenog fila, pa smesu izmešati varjačom, da se sastojci sjedine.
- Kore peći na 220*C oko petnaestak minuta, u plehu dimenzija 20 x 30 cm.
- Ispečene kore ostaviti da se ohlade.
- Za to vreme, umutit šlag sa mlekom, po uputstvu sa kesice. Umućen šlag dodati u fil, pa još jednom sve dobro umutiti mikserom.
- Ovim filom nafilovati celu tortu i ukrasiti po želji.
Napomene
Gabon tortu možete praviti i sa pečenim lešnicima, ali takođe, možete i orahe malo prepeći, da dobiju lepši ukus. Inače torta je baš velika i teška. Ja sam od ove mere, napravila dve manje, okrugle torte, jednoj mladoj dami za rođendan.
Poslovica za danas:
-“ Ko nikada ne greši, nikada ništa ne postigne.“-
Lajkujte nas: