Pletenice sa kikiriki puterom
Sastojci
- 300 gr brašna mekog
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 20 gr mleka u prahu nije obavezno
- 190 ml hladne vode
- 30 gr omekšalog margarina
Ostalo:
- 200-300 gr putera od kikirikija
Uputstvo
- Najbolje je testo mesiti mikserom, dodacima za testo.
- U vanglicu sipati sve sastojke, osim margarina i mutiti mikserom da se dobije testo. Na kraju ubaciti omekšali margarin, i ponovo izmiksati, da se testo sjedini sa margarinom.
- Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
- Naraslo testo, oklagijom rastanjiti u oblik pravougaonika, što tanje, pa celu površinu premazati puterom od kikirikija.
- Premazni pravougaonik preklopiti po dužini, na tri dela, kao pismo, a zatim još jednom na tri dela, takođe kao pismo, da se dobije oblik kvadrata.
- Dobijeni kvadrat ponovo oklagijom rastanjiti na oblik pravougaonika, na debljinu pola prsta. Testo iseći na 12 traka.
- Svaku traku iseći na tri trake, ali ne od početka, već krenuti sa sečenjem 1 cm niže, pa do kraja.
- Od dobijene tri trake isplesti pletenicu i vrhove na kraju malo slepiti da se ne odvajaju.
- Dobijenu pletenicu urolati.
- Urolanu pletenicu spustiti u kalup za mafine, u tom položaju u kom je urolana.
- Pokriti krpom i ostaviti pola sata da još jednom narastu.
- Premazati jogurtom ili mlekom, posuti susamom, kimom ili krupnom morskom soli.
- Peći 25 minuta na 180*C.
- Poslužiti tople.
Napomene
Ove male pletenice sam sada prvi put pravila i jako su mi se svidele. Imaju veoma interesantan i ukus i izgled. Možda će vam delovati malo neobične, jer mi nismo baš neki potrošači putera od kikirikija, ali moje tople preporuke su, da probate ovo pecivo. Inače, mogu da se prave i u slatkoj varijanti, samo smanjite so i pojačajte količinu šećera i to je to. Možda ne bi bilo loše da se preko putera ubaci i neki fil od sira, ili u slatkoj verziji neki džem…hm vrlo zanimjlive ideje mi padaju na pamet. Probaćemo 👍
Poslovica za danas:
-“ Gde je sloga, tu je i pobeda.“-
Lajkujte nas: