Rolat od mlevenog mesa
Sastojci
Rolat:
- 1 kg mlevenog mesa mešanog
- 2 cela jajeta
- 3-4 kašike prezli
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica začina C
- malo bibera
Ostalo:
- 200 gr šunke
- 200 gr kačkavalja
- 1-2 sveže paprike različite boje
- 200 gr slanine
Uputstvo
- U mleveno meso dodati gore navedena sastojke, pa dobro umesiti smesu. Ostaviti u frižider sat, dva.
- Ko voli, može u mleveno meso da doda par čenova belog luka, sitno iseckanog i još nešto od začina, a sve po svom ukusu.
- Aluminijumsku foliju raširiti na radnu površinu i premazati je uljem. Ohlađenu smesu od mlevenog mesa, izručiti na foliju, pa rukom rastanjiti u oblik pravougaonika, na debljinu jednog prsta.
- Preko mesa poslagati tanko isečenu šunku.
- Preko šunke složiti kačkavalj, takođe tanko isečen.
- Na kraju, po sredini složiti svežu papriku, isečenu na štapiće.
- Umotati rolat, pomažući se folijom, pa krajeve polako slepiti prstima.
- Preko rolata složiti tanko isečenu slaninu.
- Rolat uviti u foliju i prebaciti u pleh. Peći na 220*C oko 45 minuta. Zatim izvaditi, iseći foliju preko sredine i raširiti je, pa vratiti u rernu na još pola sata, dok ne porumeni odozgo.
- Pečeni rolat izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.
- Rolat može da se posluži topao, isečen na šnite i uz neki prilog, a može da se posluži i kao predjelo.
Napomene
Veoma lep, ukusan i atraktivan rolat, koji se vrlo lako i brzo napravi. Možete ga kombinovati kako god želite, puniti čime volite, oko rolata uvijati šta vam se svidi…jednostavno pustite mašti na volju.
Poslovica za danas:
-“ Snaga lanca zavisi od njegove najslabije karike.“-
Lajkujte nas: