Patišpanj
Sastojci
- 4 cela jajeta
- 150 gr šećera
- 40 ml ulja
- 130 gr brašana
- 1/2 kesice praška za pecivo
Uputstvo
- Odvojiti belanca od žumanaca.
- Umutiti dobro belanca sa šećerom u čvrst sneg.
- Dodati žumanca i umutiti sa belancima.
- Na kraju dodati ulje, brašno i prašak za pecivo, pa polako, varjačom izmešati, da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u podmazan, okrugli pleh, prečnika 20 cm.
- Pleh ubaciti u hladnu rernu, pa rernu uključiti na 160*C i peći patišpanj oko 40 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je pečen.
- Pečeni patišpanj izvaditi iz kalupa, pokriti krpom i ostaviti da se ohladi.
- Posuti šećerom u prahu, iseći na kriške i poslužiti.
Napomene
Jedna obična, starinska torta. Tako su je bar zvali naše bake i deke. Sećam se da je moj deda obožavao patišpanj, i da je, kada vidi da filujemo neku tortu filom, uvek pitao, što kvarimo tako lepu tortu, misleći na patišpanj. Retko ko više pravi običan patišpanj, ali hajde da se malo prisetimo. Napravite i probajte…iznenadićete se koliko je u stvari ukusan, onako običan i bez ikakvog fila.
Poslovica za danas:
-“ Ko svoje tajne čuva, uvek je svoj gospodar.“-
Lajkujte nas: