Lažne knedle sa malinama
Sastojci
- 1 litar mleka
- 16 kašika šećera
- 13 kašika griza
- 70 gr putera ili margarina
- 1 celo jaje
Fil:
- 400 gr malina
- 200 gr šećera
- 60 gr gustina
- 300 ml vode
Ostalo:
- 200 gr prezli
- 100 gr šećera
- 50 ml ulja
Uputstvo
- Propržiti prezle na ulju. Dodati šećer, izmešati i ostaviti sa strane.
- U šerpicu staviti maline, dodati šećer i polovinu vode, pa staviti da se kuva. U ostatak vode razmutiti gustin.
- Maline kuvati 5-6 minuta da vri, zatim dodati razmućen gustin i skuvati kao puding. Skuvan fil ostaviti da se hladi.
- Od litar mleka odvojiti malo, dodati griz i izmešati. U ostatak mleka sipati šećer, pa pustiti da provri. Dodati razmućen griz i nastaviti sa kuvanjem, dok se griz ne zgusne, sve vreme mešajući. Kada je griz skuvan, skloniti sa ringle, dodati puter i jaje i brzo izmešati da se sve lepo sjedini. Kolač odmah slagati, dok je griz vruć.
- U pleh dimenzija 20 x 30 cm ili okrugli, prečnika 24-26 cm, na dno sipati polovinu spremljenih prezli, pa lepo utapkati. Ja sam slagala u okrugli pleh na rasklapanje.
- Preko prezli sipati polovinu skuvanog i vrućeg griza, i lepo rasporediti preko prezli.
- Na griz sipati sav fil od malina i poravnati.
- Preko fila rasporediti drugu polovinu skuvanog griza i takođe poravnati.
- Na kraju izručiti ostatak prezli, poravnati i utapkati.
- Ostaviti kolač da se ohladi i stegne.
- Ohlađen kolač iseći i poslužiti.
Napomene
Obožavam knedle sa šljivama, a obožavala sam i ove lažne knedle, takođe sa šljivama, dok moja ćerka nije šljive zamenila malinama i napravila ovaj kolač upravo sa malinama. Mislim se, kako li joj palo na pamet, al’ ajd. U svakom slučaju, moradoh da ga probam, tako da sad obožavam i ovu varijantu sa malinama. Eto, obožavanja nikad dosta, pogotovo kada su kolači u pitanju. A vi…vi ovo jednostavno morate da probate, ali morate👌💖.
Poslovica za danas:
-„Sve će proći osim dobra koje si učinio.“-
Lajkujte nas: