Kuglof od mlevenog mesa
Sastojci
- 500 ml mlevenog mesa mešano
- 2 glavice crnog luka
- 4-5 čenova belog luka
- 100 gr graška obarenog
- 100 gr šargarepe obarene
- 100 gr prezli
- 2 cela jajeta
- 300 gr kisele pavlake
- 3-4 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- so, začin c, biber, peršun
- 4-5 kuvanih jaja za punjenje kuglofa
- 150 gr slanine pančete ili pršute tanko isečene
Uputstvo
- Crni i beli luk, sitno iseckati i izdinstati na ulju. Dodati mleveno meso, pa sve zajedno ispržiti. Ostaviti da se ohladi.
- Posebno u ciniju sipati prezle, dodati malo vode i zamesiti rukom. Vodu dodavati po malo, dok se prezle ne natope.
- Šargarepu iseckati na kockice i skuvati u malo slane vode. Grašak takođe obariti.
- U natopljene prezle dodati dva jajeta i pavlaku i izmešati. Zatim dodati ispržen fil od mesa, skuvan grašak i šargarepu, brašno, prašak za pecivo i začine po ukusu, pa sve dobro izmešati varjačom.
- Kalup za kuglof podmazati uljem, pa složiti slaninu ili pršutu po dnu i okolo kalupa.
- U kalup, na složenu slaninu, sipati pola smese. Kuvana jaja složiti u krug, preko smese i blago ih pritisnuti u smesu. Preko jaja sipati ostatak smese i lepo poravnati.
- Kuglof peći na 180*-200*C oko sat vremena.
- Pečeni kuglof ostaviti u kalupu da se malo prohladi, pa ga prevrnuti na tanjir.
- Ukoliko se kuglof služi za ručak, iseći ga mlakog, a ako je spremljen kao predjelo, pustiti da se potpuno ohladi pa iseći i poslužiti.
Napomene
Možda se čini da ovaj kuglof nije lako napraviti, ali verujte mi, da skoro nisam ništa prostije i lakše napravila, a da me toliko oduševilo. Kako mene, tako i moje ukućane. Stvarno je fantastičan, ukusan, lagan, atraktivan…uostalom, kada vidite sliku, znam da mu nećete odoleti i da ćete ga prvom prilikom napraviti.
Poslovica za danas:
-“ Jedna radost, odagna stotinu briga.“-
Lajkujte nas: