Samo kiflice
Sastojci
- 500 ml mleka
- 1 kockica kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 cela jajeta
- 150 ml ulja
- 1 kašičica soli (za slatke kiflice) ili 2 kašičice ( za slane kiflice)
- brašna po potrebi
Ostalo:
- 250 gr margarina
- sir ili džem za filovanje
- 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Ostaviti na toplo mesto, da naraste i duplira se.
- Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 4 jednaka dela. Svaki deo razvući prstima u oblik pravougaonika. Važno je da se testo ne tanji oklagijom i ne pritiska rukama, već isključivo razvlači prstima.
- Razvučeni deo testa premazati 1/4 margarina, pa preklopiti sa obe strane do pola.
- Sada presaviti na tri dela i naparaviti paketić od testa.
- Ostaviti sa strane. Isto uraditi sa ostala tri dela testa.
- Kada su sva četiri dela premazana i preklopljena, uzeti paketić koji je prvi preklopljen i rasklagijatu u krug što tanje. Ukoliko vam testo klizi i beži, jer je premazano, onda ga prvo malo pritiskati oklagijom ili rukom.
- Krug iseci na 16 delova. Nafilovati filom po želji i uvijati kiflice.
- Kiflice ređati u pleh, pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, sat ipo, do dva sata, da narastu.
- Narasle kiflice premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći na 200*C oko 20-30 minuta.
- Ukoliko su kiflice slatke, posuti ih šećerom u prahu.
- Poslužiti tople.
Napomene
Ovo je ko zna koji recept po redu, za kiflice. Ali sada se nešto mislim, da me pitate koje su kiflice najlepše, od svih, koje se nalaze na mom sajtu, ne bih mogla da se odlučim. U stvari znam, najlepše su one, koje se upravo nađu na vašem stolu. Sto posto sam u pravu😍
Poslovica za danas:
-“ Više ima onih koji su u posedu bogatstva, nego onih koji poseduju bogatstvo.“-
Lajkujte nas: