Tiramisu
Sastojci
- 400 gr piškota
- 400 gr maskarpone sira
- 4 cela jajeta
- 100 gr šećera
- 2 šolje skuvane kafe
- kakao za posipanje
Uputstvo
- Skuvati malo jaču kafu i ostaviti je desetak minuta da se talog slegne, a onda polako procediti u jedan duboki tanjir. Ako volite, u kafu možete dodati 1-2 kašike ruma ili malo ekstrata ruma.
- Umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
- Posebno umutiti žumanca sa šećerom. Dodati maskarpone sir i ponovo izmiksati. Na kraju dodati umućena belanca i mutiti mikserom, na najmanjoj brzini, da se smesa sjedini.
- Tiramisu možete ređati u neki kalup, tepsiju ili vatrostalnu činiju, šta već imate kod kuće.
- Dakle uzmete kalup po želji. Po dnu kalupa poređati jedan red piškota, koje ste prethodno, sa obe strane kratko umočili u kafu.
- Preko piškota premazati polovinu fila.
- Ponoviti postupak. Preko fila, još jedan red natapanih piškota, pa preko piškota ostatak fila.
- Ovako složen Tiramisu, ostaviti u frižider, da se hladi 2-3 sata. Pre služenja, posuti kakaom u prahu.
- Seći na kocke i služiti.
- Tiramisu možete slagati i u čaše. Možda je čak i bolje rešenje, ako nemate neki odgovarajući kalup. A svakako je lakše poslužiti ga u čašama.
Napomene
Fantastično ukusna i kremasta Tiramisu poslastica, koju ja mislim svi obožavaju. Napravi se bukvalno za čas, mada se za isti taj čas i pojede, ali na kraju, zato i spremamo sve, da bi se pojelo.
Poslovica za danas:
-“ Stara metla dobro poznaje svaki ćošak.“-
Lajkujte nas: