Medena pita
Sastojci
Kore:
- 90 gr masti
- 140 gr šećera kristal
- 1 celo jaje
- 50 ml mleka
- 80 gr meda
- 1 kašičica sode bikarbone
- 400-450 gr brašna mekog
Fil:
- 1 litar mleka
- 8 kašika brašna punih
- 10 kašika šećera
- 250 gr putera ili margarina
Uputstvo
Fil:
- Od litar mleka odvojiti malo, dodati brašno i umutiti glatku smesu bez grudvica. U ostatak mleka dodati šećer i staviti da provri.
- Kada je mleko provrilo, dodati smesu od brašna i mleka i skuvati cicvaru do kraja, sve vreme mešajući.
- Skuvanu cicvaru pokriti providnom folijom i ostaviti da se hladi. Za to vreme ispeći korice.
Kore:
- Umutiti penasto mast i šećer. Dodati ostale sastojke, pa umesiti lepo glatko testo.
- Testo podeliti na 3 jednaka dela. Svaki deo rastanjiti što tanje, na papiru za pečenje. Ovako rastanjenu koru, prebaciti sa sve papirom na obrnuti pleh i peći.
- Ispečene kore ostaviti da se malo ohlade, taman toliko, koliko vam treba da završite fil.
- U umućen puter dodavati ohlađenu cicvaru i dobro izmiksati fil. Ukoliko volite slađi kolač, možete puter umutiti sa 50-100 gr šećera u prahu, ali ne zaboravite da su korice medene i slatke, tako da mislim da bi to bilo previše šećera.
- Filovati pitu između korica. Odozgo možete razliti glazuru od čokolade ili samo posuti prah šećerom. Ja sam ostavila malo fila, kojim sam, u tankom sloju premazala poslednju, treću koricu i posula mlevenom plazmom.
- Pitu pokriti alu-folijom i ostaviti da odstoji, najbolje preko noći.
- Sutradan iseći na kockice ili štangle i poslužiti.
Napomene
Moram priznati da sam se ogrešila o ovaj kolač. Misleći da nije ništa posebno, nisam ga do sada ni pravila. Prekjuče reših da ga napravim, samo iz razloga što ga nemam na svom sajtu i eto iznenađenja…juče nisam mogla da prestanem da ga jedem. Savršen u svoj svojoj slatkoći i mekoći, potpuno nežan i senzualan, privlačan i izdašan, lako i brzo se napravi…ma jednostavno, kolač bez mane.
Poslovica za danas:
-„Veličina tvog uma rađa zavidnike, dok veličina tvog srca rađa prijatelje.“-
Lajkujte nas: