Šampinjoni sa belim lukom
Sastojci
- 400 gr šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 5-6 čenova belog luka
- 50 ml belog vina
- kockica putera i malo ulja za prženje
- so, biber, začin, peršun
Uputstvo
- U dublji tiganj staviti kockicu putera i malo ulja da se greje. Dodati sitno iseckan crni luk i dinstati na tihoj vatri.
- Pečurke oprati, odstraniti im drške i ubaciti u tiganj. Dinstati zajedno sa crnim lukom.
- Kada ispari voda, koju su pečurke pustile, dodati belo vino i nastaviti sa dinstanjem.
- Dok se pečurke dinstaju, oljuštiti beli luk, izrendati ga na sitno ili izgnježditi u spravi za beli luk.
- Kada su isparili i voda i vino, nastaviti sa prženjem šampinjona, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Na kraju dodati beli luk, peršun i začine po ukusu.
- Sve izmešati, pržiti još par trenutaka, samo da beli luk pusti miris i skinuti sa ringle.
- Ovako spremljene šampinjone, možete poslužiti kao dodatak ili prilog uz neko meso i eventualno neki sos. Ja sam sve prelila sosom od belog luka i mirođije.
Napomene
Šampinjoni spremljeni na ovaj način su zaista fantastični. Ja lično, kada vidim da u neko jelo ide beli luk, odmah znam da je to pun pogodak, ne može da „omane“, što bi mi rekli. Probajte, jer se jako lako i brzo spremaju, a ukus je predobar.
Poslovica za danas:
-„Visina kulture određuje se odnosom prema ženi.“-
Lajkujte nas: